În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 11-12 aprilie va avea loc reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului.
Evenimentul reunește la Palatul Parlamentului miniștrii din statele membre ale Uniunii Europene și va fi prezidat de ministrul român al Fondurilor Europene, Rovana Plumb. La reuniune vor mai participa comisarul european pentru Politica Regională, Corina Crețu, miniștri responsabili cu Politica de Coeziune în Statele Membre UE, reprezentanți ai Comitetului Regiunilor, Comitetului Social și Economic European, Conferinței Regiunilor Periferice și Maritime, Băncii Europene de Investiții, Băncii Europene de Reconstrucție și Dezvoltare, Comisiei Europene și Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene.
AGENDA DISCUȚIILOR:
Prioritățile de investiții prevăzute de Politica de Coeziune în perioada de programare 2021-2027
Negocierile la nivelul Uniunii Europene vizează viitorul Cadru Financiar Multianual și principalele politici finanțate din bugetul Uniunii. În privința Politicii de Coeziune, negocierile sunt axate pe reducerea disparităților regionale și pe abordarea noilor provocări, pe alinierea la Semestrul European și pe asigurarea unei flexibilități care să răspundă mai prompt nevoilor regionale și locale.
Orientările oferite de lideri vor avea un impact direct asupra programării fondurilor europene. Dezbaterea nu are rolul de a preîntâmpina rezultatul negocierilor privind Cadrul Financiar Multianual ci de a scoate în evidență impactul alegerii politice ale liderilor asupra implementării și a rezultatelor Politicii de Coeziune, fără a afecta bugetul Uniunii.
Temele dezbătute vor fi următoarele:
- Guvernanța fondurilor, în special legătura cu Semestrul European și guvernanța economică din perspectiva implementării;
- Concentrarea tematică, ponderea fondurilor aferente Politicii de Coeziune, ratele de cofinanțare și nevoia de flexibilitate pentru a acoperi nevoile pe termen lung și pentru a reduce decalajele de dezvoltare dintre Statele Membre și regiuni;
- Identificarea echilibrului dintre abordarea „de jos în sus” a Politicii de Coeziune și nevoile pe termen lung și recomandările „de sus în jos” din cadrul Semestrului European, care se axează pe reformele structurale și guvernanță economică pentru a obține un impact socio-economic tangibil în urma utilizării fondurilor europene.
Politica de Coeziune în agenda strategică a liderilor pentru perioada 2019-2024
Președinția României la Consiliul Uniunii Europene se desfășoară sub deviza „Coeziunea, o valoare europeană comună” și pune accentul pe unitatea dintre Statele Membre UE și pe importanța reducerii decalajelor economice, sociale și teritoriale la nivelul UE.
Dezbaterea are loc înaintea Summit-ului de la Sibiu din 9 mai 2019, un moment important în proiectarea unei Europe mai puternice, mai unite, mai coerente și mai democratice. În cadrul Summit-ului va fi prezentat Raportul final al Cartei albe privind viitorul Europei, adoptată de Comisia Europeană în data de 1 martie 2017. Totodată, Comisia a prezentat, în data de 30 ianuarie 2019, un document de reflecție privind o Europă mai sustenabilă până în 2030, care încurajează discuția referitoare la modul în care să fie urmărite obiectivele de dezvoltare durabilă în UE.
Coeziunea economică, socială și teritorială a Uniunii reprezintă bazele pentru dezvoltarea echilibrată și durabilă, consolidează UE în fața crizelor globale, sprijină competitivitatea economică, justiția socială și promovează o mai bună calitate a vieții pentru cetățenii europeni.
Informații practice:
- ACREDITARE
- Accesul jurnaliștilor la eveniment se face exclusiv pe baza acreditării pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene;
- Jurnaliștii care și-au făcut acreditare pe portalul online https://accreditation.romania2019.eu/ își pot ridica legitimațiile doar personal, cu un act de identitate și cu o copie după aprobarea acreditării, de la Centrul de Acreditare de la Palatul Parlamentului –(București, strada Izvor, nr. 2-4, intrarea S2), între orele 09:00-17:00 sau, în zilele reuniunii ministeriale, între orele 07:00-18:00;
- Jurnaliștii care nu au acreditare trebuie să urmeze procedura la fața locului și este necesar să aibă asupra lor un act de identitate valabil și o scrisoare de confirmare nominală, pe hârtie cu antet, de la instituția pe care o reprezintă.
- CENTRUL MEDIA
- În timpul reuniunii, Centrul media va fi operațional la Palatul Parlamentului, în sala Iuliu Maniu. Accesul jurnaliștilor se face exclusiv prin intrarea S2, strada Izvor, nr. 2-4;
- Imagini de la activități vor fi furnizate de Televiziunea Română, broadcaster-ul oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene;
- Jurnaliștii vor avea acces în Palatul Parlamentului în data de 12 aprilie, pentru activitățile ce țin de Reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune.
- PROGRAM MEDIA
Vineri, 12 aprilie
09:00 – 09:30 Doorstep – oportunități foto și video pentru jurnaliștii acreditați
Palatul Parlamentului, intrarea C1
Handshake – oportunități foto și video pentru jurnaliștii acreditați
În fața sălii I.I.C Brătianu
09:30 Fotografia de familie – oportunități foto și video pentru jurnaliștii acreditați
În fața sălii Al.I. Cuza
09:40 – 09:50 Declații de presă
Participă Rovana Plumb, ministrul Fondurilor Europene și Corina Crețu, comisarul european pentru Politica Regională
Sala Nicolae Iorga
09:50 – 10:00 Tour de table – oportunități de imagine; participă doar fotografii și cameramanii acreditați
Sala I.I.C Brătianu