5.8 C
Bucharest
28 noiembrie 2022
Afaceri externe Știri

UE și statele sale membre desfășoară un exercițiu consular în India, Nepal și Bhutan pentru a le întări nivelul de pregătire în domeniul crizelor consulare

Bruxelles, 10 aprilie 2019:

Statele membre ale Uniunii Europene, sprijinite de Serviciul European de Acțiune Externă, au organizat astăzi un exercițiu de criză consulară în timp cvasi-real numit „NEPALAYA 19”. Exercițiul, care a fost organizat sub Președinția română a Consiliului Uniunii Europene, a simulat o serie de dezastre naturale și provocate de om în Nepal, India și Bhutan, care au afectat un număr mare de cetățeni europeni.

Obiectivul acestui exercițiu a fost testarea capacității statelor membre ale UE de a sprijini cetățenii UE care trăiesc sau călătoresc în afara UE și care se confruntă cu impactul dezastrelor sau al situațiilor de criză, indiferent dacă acestea apar într-o țară în care sunt reprezentați de un o misiune diplomatică națională sau nu.

Au participat la acest exercițiu Centrele de situație ale statelor membre UE și ale instituțiilor UE, precum și delegațiile UE, misiunile diplomatice ale statelor membre UE, Norvegiei și Elveției în India și Nepal; s-au alăturat ca observatori activi misiunile diplomatice din Australia, Canada, Israel, Statele Unite ale Americii, precum și biroul Organizației Națiunilor Unite din India.

Evaluarea exercițiului a subliniat că, în caz de dezastre mari care afectează cetățenii de diferite naționalități europene, o coordonare eficientă la nivel european poate fi esențială pentru ca statele membre UE să monitorizeze mai bine și să intervină mai eficient în situații de criză și să-și sprijine mai bine cetățenii.

Deși statele membre ale UE sunt pe deplin responsabile pentru acordarea de asistență consulară propriilor cetățeni, rolul UE, care nu are competențe consulare, este de a sprijini statele membre UE în acest demers și la cererea acestora, în special pentru coordonarea unei intervenții mai bune și mai eficiente la situațiile de criză, în beneficiul tuturor cetățenilor europeni, sub conducerea Președinției.

Context: Tratatele UE garantează tuturor cetățenilor UE dreptul la egalitate de tratament în ceea ce privește protecția din partea autorităților diplomatice și consulare ale oricărui stat membru atunci când călătoresc sau locuiesc în afara UE iar țara lor nu este reprezentată (Articolele 20(2)(c) și 23 din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, Articolul 46 din Carta Drepturilor Fundamentale a UE). Condițiile de cooperare UE în domeniu sunt consacrate în Directiva Consiliului 2015/637 privind măsurile de coordonare și cooperare pentru facilitarea protecției consulare a cetățenilor nereprezentați ai Uniunii în țări terțe  

 Mai multe detalii despre cadrul european privind protecția consulară:

https://www.consilium.europa.eu/fr/policies/consular-protection/

Site web util pentru cetățenii europeni cu privire la drepturile lor la protecție consulară:

https://ec.europa.eu/consularprotection/index.action

Related posts

#PresRo: Instrumentele de apărare comercială ale UE, pe agenda reuniunii informale, de la Buzău, a Grupului de Lucru privind Chestiuni Comerciale

Alexandru Stefan

Zona centrală a Oceanului Arctic: UE urmează să încheie un acord împotriva pescuitului nereglementat

Iulian Anghel

„EUMC Away Days”

Iulian Anghel