28.5 C
Bucharest
1 octombrie 2022
Dezvoltare regională Știri

Reuniunea grupului de lucru la nivel de experți din cadrul Reţelei Europene pentru Administraţie Publică

În perioada 8-9 aprilie 2019 s-a desfășurat la Focșani, la sediul Consiliului Județean Vrancea, reuniunea grupului de lucru la nivel de experți din cadrul Reţelei Europene pentru Administraţie Publică (European Public Administration Network – EUPAN), organizată de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP), în colaborare cu Consiliul Județean Vrancea.

În perioada deținerii de către România a Preşedinţiei rotative a Consiliului Uniunii Europene, MDRAP (prin Direcţia Generală Administraţie Publică), Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP) şi Institutul Naţional de Administraţie (INA) gestionează activităţile EUPAN. În acest context, evenimentul de la Focșani a reunit aproximativ 60 de practicieni din administrația publică europeană, alături de reprezentanți ai organizatorilor.

În cadrul reuniunii, a fost prezentată noua Strategie de lucru a EUPAN și au fost abordate subiecte de interes, precum:

  • competențe necesare pentru e-guvernare
  • etica privită ca parte integrantă a culturii organizaționale
  • provocări în utilizarea serviciilor electronice în administrația publică
  • impactul documentelor de planificare strategică asupra performanței administrației publice centrale

Reprezentanții României au prezentat bune practici în domeniul eticii și integrității, iar Finlanda a prezentat prioritățile propriei Președinții în cadrul EUPAN, aceasta fiind țara care va prelua, din iulie 2019, Preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

În calitate de coordonator al evenimentelor Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la nivel de minister, Virgil-Alin Chirilă, secretar de stat în MDRAP, a subliniat că România susține ferm consolidarea proiectului european pentru a răspunde așteptărilor cetățenilor europeni, într-o manieră coezivă, unitară și echitabilă.

„România are o Preşedinţie de succes la Consiliul Uniunii Europene, fapt dovedit atât de numărul foarte mare de dosare închise, cât și de aprecierile primite de la oficialii instituțiilor europene, precum şi de la participanții – din toate statele membre – la evenimentele organizate în țara noastră de către ministerul pe care-l reprezint şi celelalte instituţii angrenate în acest proiect de anvergură. În contextul provocărilor cu care se confruntă în prezent Uniunea Europeană, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene urmăreşte în continuare să contribuie la asigurarea convergenței și coeziunii europene, în scopul unei dezvoltări durabile și echitabile pentru toți cetățenii și statele membre. România crede în solidaritate și într-o Europă cu adevărat unită şi puternică, iar toate eforturile instituționale angrenate în parcursul Președinției Românei la Consiliul Uniunii Europene au fost și se mențin orientate către acest scop comun“, a declarat secretarul de stat Alin Chirilă.

Reuniunile EUPAN au loc în timpul fiecărei Președinții, atât la nivel de experți, cât și la nivel managerial, principala misiune/responsabilitate a participanților fiind aceea de a asigura implementarea obiectivelor și activităților stabilite prin Strategia EUPAN și prin Planul de acțiuni aferent acesteia. Următoarea întâlnire a Rețelei EUPAN va avea loc în perioada 3–4 iunie 2019, la București.

Informaţii suplimentare

EUPAN este o reţea informală a practicienilor din administraţia publică din statele membre ale Uniunii Europene, din Comisia Europeană și din statele cu statut de observator, care are un impact semnificativ asupra initiaţivelor administraţiei publice din fiecare ţară. Rețeaua este organizată în jurul unor domenii de interes prioritare, precum managementul resurselor umane și dezvoltarea organizațională, inovarea și livrarea serviciilor publice, dar este deschisă și altor aspecte specifice administrației publice, cum ar fi implementarea reformei administrației publice, guvernarea deschisă etc. Totodată, EUPAN este un forum propice schimbului de informaţii, de experienţe şi de bune practici, care permite formarea unei perspective comparate a reformelor şi măsurilor de modernizare a administrației publice din statele membre, astfel încât acestea să poată promova strategii şi măsuri similare, care să permită o dezvoltare şi o evoluţie unitară şi coerentă pe întreg cuprinsul Europei ca răspuns la provocările comune în domeniu.

Related posts

Încă un succes al Președinției Române la Consiliul UE în sectorul digital

Iulian Anghel

Consiliul Afaceri Generale, principalele rezultate

Alexandru Stefan

VIDEO Conferința de presă a comisarului european pentru comerț, Cecilia Malmström, și a ministrului român pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, Ștefan-Radu Oprea

Alexandru Stefan