11.6 C
Bucharest
27 martie 2023
Afaceri generale Demersuri politice la nivel inalt Știri

Participarea ministrului afacerilor europene, George Ciamba, la reuniunea Consiliului Afaceri Generale (art.50)

Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a prezidat marți, 9 aprilie 2019, la Luxemburg, o nouă reuniune a Consiliului Afaceri Generale art.50 organizată sub egida Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Anterior reuniunii Consiliului Afaceri Generale (art.50), ministrul afacerilor europene, în calitate de Președinte în exercițiu al Consiliului Uniunii Europene, a avut o sesiune de consultări cu Michel Barnier, negociatorul-șef al Uniunii Europene pentru Brexit.

În cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale art.50, oficialul european a prezentat cele mai recente evoluții înregistrate în procesul Brexit, marcate de un nou vot negativ al Parlamentului britanic pe marginea Acordului de retragere, precum și de respingerea de către legislativul britanic a variantelor alternative referitoare la posibilele formule de cooperare UE-UK post-Brexit.

Totodată, oficialul european a evaluat posibilitatea unei prelungiri suplimentare a perioadei prevăzute de art.50 și a apreciat că o decizie în acest sens va implica costuri politice și economice pentru Uniune. În egală măsură, a precizat că Uniunea Europeană rămâne ferm angajată în asigurarea unei retrageri ordonate a Marii Britanii și a reiterat disponibilitatea de a amenda Declarația Politică pentru a reflecta un nivel superior de ambiție privind viitorul parteneriat între cele două părți.

Miniștrii pentru afaceri europene au avut un schimb substanțial de opinii privind opțiunile disponibile la acest moment, precum și condițiile necesare pentru acordarea unei prelungiri suplimentare a art.50.

Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a arătat că o decizie în acest sens va fi adoptată de către liderii europeni cu unanimitate, după o analiză aprofundată a solicitării Guvernului britanic, cu luarea în considerare a necesității de a salvgarda interesele strategice ale Uniunii.

De asemenea, oficialul român a precizat că orice prelungire nu poate presupune redeschiderea Acordului de retragere sau negocierea relațiilor viitoare. În egală măsură, angajamentul pentru organizarea alegerilor europarlamentare de către Marea Britanie reprezintă o pre-condiție esențială pentru adoptarea unei decizii în favoarea unei prelungiri suplimentare. Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a reiterat necesitatea prezentării unui plan concret, credibil, de către Guvernul Marii Britanii precum și scopul în care ar putea utiliza o eventuală prelungire. A exprimat speranța că dialogul transpartinic se va concretiza într-o soluție de compromis care să permită avansarea procesului. „Scrisoarea premierului britanic include un angajament binevenit cu privire la organizarea de alegeri europene în situația unei prelungiri a art.50 care depășește data de 22 mai. Pentru a putea decide asupra unei eventuale prelungiri, liderii UE vor avea nevoie de mai multă claritate de la Londra.”, a punctat George Ciamba.

Totodată, demnitarul român a precizat că statele membre și Uniunea Europeană s-au pregătit temeinic pentru posibilitatea unei retrageri dezordonate, prin adoptarea măsurilor de contingență necesare pentru a limita efectul disruptiv al acestui scenariu. Ministrul George Ciamba a reamintit progresele substanțiale obținute de Președinția română în adoptarea măsurilor de pregătire și de contingență în situația unei retrageri a Marii Britanii din UE fără acord.

Oficialul român a reiterat prioritatea majoră a mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene privind menținerea unității UE27 și definirea unei abordări coerente și coordonate pentru a răspunde celor mai recente evoluții.

Related posts

MDRAP și OAR: declarație comună pentru dezvoltarea unei politici publice naționale de arhitectură

Iulian Anghel

Discursul premierului Viorica Dăncilă în cadrul Consiliului European al Femeilor, la Bruxelles

Iulian Anghel

Apă potabilă sigură și curată: UE actualizează standardele de calitate

Iulian Anghel