Ministrul pentru afaceri europene, George Ciamba, a susținut marți, 9 aprilie 2019, la Luxemburg, un discurs în cadrul Conferinței Aniversare de 10 ani a Parteneriatului Estic, alături de Jean Asselborn, ministrul luxemburghez pentru afaceri externe și europene.
Ministrul român a menționat că întărirea rolului global al UE depinde fundamental de o acțiune externă solidă și convingătoare care să vizeze inclusiv consolidarea legăturilor UE cu țările partenere și vecine. A arătat că evoluțiile din vecinătatea estică a UE au o importanță strategică pentru România, pentru statele membre din regiune, dar și pentru întreaga Uniune, fiind nevoie de un angajament puternic și constant din partea tuturor statelor membre.
Aniversarea la Luxemburg reprezintă o confirmare a importanței Parteneriatului Estic nu doar pentru regiune, ci pentru întreaga Uniune Europeană, a punctat ministrul român. În context, ministrul Ciamba a amintit că semnarea tratatului de aderare a României la Uniunea Europeană a avut loc chiar la Luxemburg, în 2005.
George Ciamba și Jean Asselborn au subliniat importanța Parteneriatului Estic, ca modalitate de apropiere a vecinătății de valorile Uniunii Europene, un mijloc de exportare a stabilității și prosperității în regiune.
În intervenția sa, ministrul delegat pentru afaceri europene a arătat că este oportună o evaluare detaliată a realizărilor Parteneriatului Estic la 10 ani de la lansarea acestuia. A adăugat că o dezbatere extinsă privind prioritățile pentru următorul deceniu este, de asemenea, necesară, pentru pregătirea următorului nivel de angajamente, care ar trebui confirmat politic în 2020, la viitoarea reuniune la nivel înalt a Parteneriatului Estic.
„Marcarea celei de-a 10-a aniversări a Parteneriatului Estic în timpul mandatului României la Președinția Consiliului UE reprezintă o oportunitate de a stimula eforturile de aplicare a obiectivelor concrete stabilite pentru 2020. Este, de asemenea, o ocazie de a reflecta în mod corespunzător asupra progreselor înregistrate, de a comunica beneficiile acestui parteneriat și de a stabili obiective pentru cooperarea noastră viitoare”, a afirmat ministrul George Ciamba.
Oficialul român a apreciat cooperarea în cadrul Parteneriatului Estic cu vecinii estici – Republica Moldova, Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan, Belarus – care a contribuit efectiv la apropierea acestora de comunitatea europeană de valori și principii, în acord cu propriile obiective și ambiții.
Ministrul Ciamba a transmis că rezultatele bune ale implicării Uniunii Europene în Balcani ar putea deveni sursă de inspirație și pentru alte țări din proiectul Parteneriatului Estic, care ar putea asimila din efectele pozitive ale proiectului european.
”Trebuie să consolidăm rolul UE în plan global, dar mai întâi trebuie să intensificăm eforturile, în sensul creșterii influenței în regiune”, a transmis ministrul delegat pentru afaceri europene.
Demnitarul român a prezentat o serie de acțiuni și reuniuni ministeriale sectoriale aflate pe agenda de lucru a Președinției României la Consiliul UE, având ca scop promovarea proiectelor de interconectare în domenii prioritare. Pe lângă avansarea domeniilor concrete de cooperare, a menționat că Președinția română și-a propus să folosească aniversarea Parteneriatului Estic pentru a comunica beneficiile și relevanța continue ale Parteneriatului Estic, ca mijloc de stimulare a angajamentului față de această cooperare.