13.8 C
Bucharest
3 octombrie 2022
Educație Știri

Viitorul și obiectivele Procesului Bologna post-2020, discutate la București în cadrul Grupului de monitorizare a Procesului Bologna

Ministerul Educației Naționale a organizat, în perioada 4-5 aprilie 2019, la București, Reuniunea Grupului de monitorizare a Procesului Bologna (Bologna Follow-Up Group /BFUG). Evenimentul a fost găzduit de Universitatea Politehnica din București, fiind inclus în calendarul acțiunilor realizate în contextul exercitării de către România a Președinției  la Consiliului Uniunii Europene.

În acest context, ministrul Educației Naționale, Ecaterina Andronescu, a subliniat rolul Procesului Bologna în dezvoltarea învățământului superior și evoluția acestuia în cei 20 de ani de la adoptarea Declarației de la Bologna (1999).

Este un moment propice să luăm în considerare progresele pe care le-am făcut, provocările cu care ne-am confruntat în punerea în aplicare a reformelor și să ne gândim cum ar trebui să arate în viitor Procesul de la Bologna, ce priorități și inițiative putem avea în continuare pentru a răspunde adecvat schimbărilor economice și sociale.

În pofida diversității sistemelor noastre de învățământ superior, ne confruntăm cu provocări similare. Mă refer la tendințele demografice, evoluțiile tehnologice, trendurile digitalizării, schimbările climatice, precum și provocările societale: de la șomaj și inegalitate socială până la probleme legate de migrație și radicalizare. Învățământul superior poate și trebuie să joace un rol decisiv în furnizarea de soluții”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.

Principalele teme din agenda reuniunii au vizat viitorul Procesului Bologna, incluzând guvernanța, prioritățile tematice și obiectivele după anul 2020, precum și stadiul activităților desfășurate de grupurile de lucru stabilite în marja Procesului Bologna, pentru perioada 2018-2020.

Au participat peste 100 de reprezentanți ai statelor membre ale Spațiului european pentru învățământul superior, ai organismelor consultative și experți din domeniul asigurării calității în învățământul superior.

Reuniunea Grupului de monitorizare a Procesului Bologna a fost precedată de Adunarea generală EQAR și de reuniunea Comitetului Registrului european pentru asigurarea calității în învățământul superior (2 – 3 martie 2019), ambele evenimente fiind organizate de Ministerul Educației Naționale în comntextul exercitării de către țara noastră a mandatului de președinte al Consiliului Uniunii Europene (1 ianuarie – 30 iunie 2019).

Informații suplimentare:

Grupul de monitorizare a Procesului Bologna (BFUG) este principalul for de discuții al Procesului care se întrunește de două ori pe an – între conferințele ministeriale – în statul care deține Președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene.

Lansat prin Declarația de la Bologna din 1999, Procesul Bologna este unul dintre principalele procese voluntare de cooperare interguvernamentală la nivel european, implementat în prezent în 48 de state care definesc Spațiul european al învățământului superior (EHEA). Aceste țări implementează reforme în învățământul superior pe baza unor valori cheie comune – cum ar fi libertatea de exprimare, autonomia instituțiilor, asociații ale studenților independente, libertatea academică, libera circulație a studenților și a personalului.

Prin acest proces, țările, instituțiile și părțile interesate din Spațiul european își adaptează continuu sistemele de învățământ superior, făcându-le mai compatibile și întărind mecanismele lor de asigurare a calității. Pentru toate aceste țări, obiectivul principal este creșterea mobilității studenților și personalului și facilitarea angajabilității.

Din Procesul Bologna fac parte 48 de state participante, Comisia Europeană și membri consultativi (organizații din domeniul învățământului superior – EUA, ESU, ENQA, EURASHE, Consiliul Europei, Business Europe, Education International) și parteneri.

Related posts

UE își intensifică eforturile pentru a nu permite pătrunderea produselor nesigure pe piața internă

Alexandru Stefan

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot la lucrările Forumului Anual al Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării

Iulian Anghel

Participarea secretarului de stat Melania-Gabriela Ciot în calitate de reprezentant special al Guvernului României pe perioada Președinției României la Consiliul UE, la dezbaterea organizată de Comisia ENVI pe tema schimbărilor climatice

Iulian Anghel