9.5 C
Bucharest
25 septembrie 2022
Mediu Știri

Președinția română a Consiliului a coordonat poziția comună a statelor UE în cadrul celei de-a treia reuniuni a grupului de lucru deschis (OEWG – 3), în cadrul Abordării Strategice a Managementului Chimicalelor (SAICM)

În perioada 2-4 aprilie, Montevideo, capitala Uruguayului, a găzduit cea de-a treia reuniune a grupului de lucru deschis (OEWG-3), în cadrul Abordării Strategice a Managementului Chimicalelor (SAICM). Evenimentul a avut loc la Antel Arena. Președinția română a Consiliului a coordonat poziția comună a statelor UE în cadrul SAICM.

Delegația României a fost condusă de Secretarul de Stat din cadrul Ministerului Mediului, Laurențiu Adrian Neculaescu. Din delegație au mai făcut parte reprezentanți ai Ministerului Mediului,  ai Administrației Fondului pentru Mediu, ai Gărzii Naționale de Mediu și ai Agenției Naționale pentru Protecția  Mediului.

Reuniunea a a adus la aceeași masă peste 400 de experți din țările membre ale Uniunii Europene și reprezentanți ai partenerilor la nivel global,  dar și ONG-urile de  mediu și din domeniul sănătății.

Pe agenda evenimentului s-au aflat teme precum: abordarea strategică și managementul chimicalelor și deșeurilor după anul 2020, evaluarea abordării strategice pentru perioada 2006-2015, progresele făcute pentru atingerea obiectivelor managementului chimicalelor, obiective și ținte de atins până în 2020, implementarea strategiei din sectorul sănătății, pregătirea celei de a cincea sesiuni a Conferinței Internaționale privind Managementul Chimicalelor, care va avea loc în 2020, la Bonn, în Germania.

,,Suntem determinați să continuăm implementarea Strategiei Internaționale a Managementului Chimicalelor până în 2020, pentru a crea noul cadru pe o bază solidă. Acteastă întâlnire are loc într-un moment crucial și ne dă oportunitatea să facem diferența: UNEA 4 a adoptat o rezoluție importantă în ceea ce privește managementul eficient al chimicalelor și deșeurilor ca o contribuție crucială pentru a atinge Țintele Dezvoltării Durabile, în special ținta 12 pentru o economie circulară sustenabilă. Uniunea Europeană și statele sale membre au susținut Strategia Internațională al Managementului Chimicalelor din prima clipă și suntem hotărâți să ne oferim sprijinul în continuare și să facem mai multe eforturi pentru a ationge țintele prevăzute de Agenda 2030. Suntem pregătiți să ne angajăm în discuții constructive in această întâlnire pentru a pregăti a cincea sesiune a Conferinței Internațională pe Managementul Chimicalelor și alte întâlniri importante”, a declarat Laurențiu Adrian Neculaescu, Secretar de Stat în cadrul Ministerului Mediului.

La propunerea delegației noastre, România va găzdui anul viitor, în martie, a patra întâlnire a procesului intersesional al SAICM, care va avea loc în București.

Related posts

Întrevederea prim-ministrului României, Viorica Dăncilă, cu președintele Consiliului European, Donald Tusk

Alexandru Stefan

Uniunea piețelor de capital: Consiliul confirmă acordul final privind facilitarea accesului IMM-urilor la piețele financiare

Iulian Anghel

Prezidarea reuniunii EPSCO de către ministrul Marius Budăi – Luxemburg, 13 iunie

Alexandru Stefan