20.8 C
Bucharest
22 octombrie 2021
Afaceri economice și financiare Galerie video Știri

Reuniunea informală a miniștrilor de finanțe, 5-6 aprilie, București – declarații de presă

Orlando TEODOROVICI, ministrul român de finanțe


Pierre MOSCOVICI, comisar European pe Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vămi


Olaf SCHOLZ, ministrul german de finanțe


Bruno LE MAIRE, ministrul de finațe al Franței
În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 5-6 aprilie va avea loc reuniunea informală a miniștrilor de finanțe. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului.

Ziua de vineri, 5 aprilie 2019, va începe cu reuniunea EUROGRUP condusă de președintele EUROGRUP, Mario Centeno, la care participă miniștrii de finanțe din statele din zona euro. Ulterior li se vor alătura și ceilalți miniștrii pentru reuniunea EUROGRUP în format extins, pentru a discuta despre caracteristicile instrumentului bugetar destinat convergenței și competitivității, cu accent pe aspectele de guvernanță și foaia de parcurs pentru demararea discuțiilor politice privind EDIS.

În cea de a doua parte a zilei este programată prima sesiune de lucru a reuniunii informale a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale, prezidată de ministrul român de finanțe, Eugen Orlando Teodorovici. Vor fi abordate teme precum prioritățile următorului ciclu instituțional și calea de urmat pentru Uniunea Piețelor de Capital. Continuând tendința unei Președinții inovative a Consiliului UE, gazdele din România au folosit acest prilej pentru a invita la dezbatere trei reprezentanți ai partenerilor sociali europeni.

Sâmbătă, 6 aprilie 2019, va avea loc cea de-a doua sesiune a reuniunii informale a miniștrilor de finanțe din statele membre UE. Agenda cuprinde teme precum impactul mobilității forței de muncă asupra erodării bazei de impunere în țara de origine, în baza unui studiu al Centrului pentru Studii de Politică Europeană (CEPS), rolul fiscalității în susținerea creșterii economice, având ca puncte de pornire ale discuției studii realizate de CEPS și Bruegel și pregătirea reuniunilor G20 și a FMI din luna aprilie 2019.

 

Related posts

Radicalizarea în închisori: Consiliul adoptă concluzii

Iulian Anghel

România devine principalul pol de dezbateri la nivel european în domeniul digitalizării

Iulian Anghel

Reuniune a Grupului la Nivel Înalt pentru Competitivitate, în vederea pregătirii Consiliului COMPET

Alexandru Stefan