11.2 C
Bucharest
26 martie 2023
Afaceri economice și financiare Știri

Reuniunea informală a miniștrilor de finanțe, 5-6 aprilie, București

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 5-6 aprilie va avea loc reuniunea informală a miniștrilor de finanțe. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului.

Ziua de vineri, 5 aprilie 2019, va începe cu reuniunea EUROGRUP condusă de președintele EUROGRUP, Mario Centeno, la care participă miniștrii de finanțe din statele din zona euro. Ulterior li se vor alătura și ceilalți miniștrii pentru reuniunea EUROGRUP în format extins, pentru a discuta despre caracteristicile instrumentului bugetar destinat convergenței și competitivității, cu accent pe aspectele de guvernanță și foaia de parcurs pentru demararea discuțiilor politice privind EDIS.

În cea de a doua parte a zilei este programată prima sesiune de lucru a reuniunii informale a miniștrilor de finanțe și a guvernatorilor băncilor centrale, prezidată de ministrul român de finanțe, Eugen Orlando Teodorovici. Vor fi abordate teme precum prioritățile următorului ciclu instituțional și calea de urmat pentru Uniunea Piețelor de Capital. Continuând tendința unei Președinții inovative a Consiliului UE, gazdele din România au folosit acest prilej pentru a invita la dezbatere trei reprezentanți ai partenerilor sociali europeni.
Sâmbătă, 6 aprilie 2019, va avea loc cea de-a doua sesiune a reuniunii informale a miniștrilor de finanțe din statele membre UE. Agenda cuprinde teme precum impactul mobilității forței de muncă asupra erodării bazei de impunere în țara de origine, în baza unui studiu al Centrului pentru Studii de Politică Europeană (CEPS), rolul fiscalității în susținerea creșterii economice, având ca puncte de pornire ale discuției studii realizate de CEPS și Bruegel și pregătirea reuniunilor G20 și a FMI din luna aprilie 2019.

Agenda discuțiilor

Cadrul Financiar Multianual
Miniștrii vor discuta despre elementele Cadrului Financiar Multianual de interes pentru ECOFIN-UL informal, cum ar fi legătura cu Semestrul European și finanțarea bugetului UE, având la bază o notă a Președinției care include o serie de întrebări care vor conduce discuția.

Priorități pentru următorul ciclu instituțional
Pe baza unui studiu elaborate de Bruegel, a unei note a Președinției și a unei note a Comitetului Economic și Financiar, miniştrii și guvernatorii Băncilor Centrale vor discuta despre prioritățile următorului ciclu instituţional.
Rolul acestei dezbateri de orientare este de a se ajunge la un consens asupra pașilor care urmează pentru asigurarea creșterii incluzive și a nevoilor de convergență din Uniunea Europeană.

Uniunea Piețelor de Capital – pași de urmat
Miniștrii și guvernatorii Băncilor Centrale vor discuta despre beneficiile și provocările suplimentare într-un mediu economic din ce în ce mai digitalizat și mai verde, pe baza unei Note a Președinției române a Consiliului cu privire la calea de urmat în privința Uniunii Piețelor de Capital și a progreselor semnificative înregistrate în vederea atingerii obiectivelor Uniunii Piețelor de Capital (UPC).

Mobilitatea forței de muncă în UE: O provocare pentru finanțele publice?
Impactul mobilității de pe piața muncii asupra erodării bazei de taxare în țara de origine constituie o provocare fundamentală pentru Statele Membre, ceea ce poate afecta sănătatea finanțelor publice. Deoarece mobilitatea pieței muncii în cadrul UE a crescut semnificativ în ultima decadă, miniștrii vor discuta despre provocările acestui fenomen în țările de origine și vor încerca să abordeze problema impactului pe care îl are fluxul de muncitori asupra finanțelor publice. Centrul pentru Studii Politice Europene (CEPS) va prezenta un material pe acest subiect.

Rolul impozitării în sprijinirea creșterii economice

  • Studiul Bruegel pune în discuție prioritățile pentru UE și accentuează rolul combaterii evaziunii fiscale, precum și nevoia distribuției corecte a obligației fiscale.
  • Studiul CEPS asupra mobilității lucrătorilor subliniază aspectele legate de taxarea muncii.
  • În acest context, PRES RO propune o dezbatere cu privire la rolul impozitării în sprijinirea creșterii economice în UE.
  • Pregătirea G20 și a reuniunii Fondului Monetar Internațional
  • Miniștrii vor fi invitați să aprobe Termenii de Referință pentru întâlnirea G20 și declarația către Comitetul Monetar și Financiar Internațional (IMFC).

Informații practice

1. Centrul de presă

Centrul de Presă va fi la Palatul Parlamentului, iar jurnaliștii vor intra pe la intrarea S2.

Programul de funcționare

Program de lucru: 7:30 – 19:30
Postul de difuzare gazdă al Președinției Române a Consiliului UE este TVR, televiziunea publică română, membru al EBU (European Broadcasting Union). Acesta oferă gratuit ziariștilor acreditați conținut audiovizual de calitate ridicată (HD) de la reuniunile ministeriale informale în România.

2. PROGRAM EVENIMENTE MEDIA

Vineri, 5 aprilie 2019 – EUROGRUP și ECOFIN

07:00-08.00 – Sosirea jurnaliștilor
Locație: Palatul Parlamentului, intrarea S2

08:00-08.30 – Sosirea miniștrilor din Statele Membre din Zona Euro Doorstep și handshake – oportunități foto și video pentru presa acreditată. Locație – intrarea C1, Palatul Parlamentului

08:30-10:30 – Reuniunea Eurogrup
Locație: Palatul Parlamentului, sala Drepturile Omului

08:30-08:40 Tour de table

09:45-10:15 – Sosirea miniștrilor din statele non-euro pentru reuniunea Eurogrup în format extins
Doorstep și handshake – oportunități foto și video pentru presa acreditată

10:30-12:20 – Reuniunea Eurogrup în format extins Locație: Palatul Parlamentului, sala Drepturile Omului

12:20 – 12:25 – Fotografie de familie – miniștri de finanțe Oportunități foto și video pentru presa acreditată
Locație: Palatul Parlamentului, etajul 1, în fața sălii lui A.I. Cuza

12:30-13:00 – Conferința de presă Eurogrup
Participă: Mario Centeno, Președintele Eurogrup, Pierre Moscovici, comisar European pe Afaceri Economice și Financiare, Impozitare și Vămi, Președintele Eurogrup, Benoît Coeuré, Banca Centrală Europeană, Klaus Regling, Mecanismul European de Stabilitate
Locație: Palatul Parlamentului, sala Nicolae Iorga

14:30-17:30 – ECOFIN informal sesiunea de lucru I

14:30-14.40 Tour de table

17:30-17:45 – Poza de familie – miniștri și guvernatori
Oportunități video și foto pentru presa acreditată
Locație: Palatul Parlamentului, etajul 1, în fața sălii A.I.Cuza

17:45-18:15 – Conferința de presă ECOFIN informal
Participă Eugen Teodorovici, ministrul român al finanțelor publice și Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene pentru moneda euro și dialog social
Locație: Palatul Parlamentului, sala Nicolae Iorga

Sâmbătă, 6 aprilie 2019 – ECOFIN

07:00-08:30 Sosire jurnaliști
Locație: Palatul Parlamentului, intrarea S2

08:30 -09:00 Sosirea miniștrilor
Doorstep – oportunități foto și video pentru presa acreditată Locație – intrarea C1, Palatul Parlamentului

09:00-12:45 – ECOFIN sesiunea de lucru II

09:00-09.10 Tour de table
Locație: Palatul Parlamentului, sala I.C. Brătianu

13:00-13:30 – Conferința de presă ECOFIN
Participă Eugen Teodorovici, ministrul român al finanțelor publice și Valdis Dombrovskis, vicepreședintele Comisiei Europene pentru moneda euro și dialog social
Locație: Palatul Parlamentului, sala Nicolae Iorga

Who’s who

Ghidul media

Related posts

Întrevederea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ministrul în exercițiu pentru Europa și afaceri externe al Republicii Albania, Gent Cakaj

Iulian Anghel

Reuniunea UE – SUA la nivel ministerial în domeniul justiției și afacerilor interne

Iulian Anghel

Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană – Sibiu, 9 mai

Alexandru Stefan