1.1 C
Bucharest
3 februarie 2023
Ocuparea forței de muncă și politică socială Știri

Reuniune a Comitetului pentru Ocuparea Forței de Muncă, găzduită la București

Reuniunea Comitetului pentru Ocuparea Forței de Muncă (EMCO), principalul organism consultativ în domeniul ocupării forței de muncă pentru miniștrii muncii, ocupării forței de muncă și ai afacerilor sociale din cadrul Consiliului pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EPSCO), a avut loc la București, în contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Reuniunea informală, la care au participat și directorul pentru ocupare și guvernanță socială din Direcția Generală Ocupare, Afaceri Sociale și Incluziune (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene, Barbara Kauffmann, directorul de cercetare în cadrul unității Viața Profesională a Eurofound, Isabella Biletta, si directorul specialist din Ministerul Muncii și Afacerilor Sociale din Norvegia, Jiří Klaška, a fost deschisă de doamna Daniela-Lenuța Moroșanu, secretar general adjunct din Ministerul Muncii și Justiției Sociale.

“Doresc să vă asigur că Președinția română la Consiliul Uniunii Europene va continua să depună toate eforturile pentru avansarea subiectelor din domeniul Muncă și Afaceri Sociale la nivel european. Cetățenii trebuie să rămână în centrul preocupărilor Uniunii Europene, iar demersurile noastre trebuie să se concretizeze prin asigurarea unui nivel de trai sporit pentru aceștia”, a declarat secretarul general adjunct, doamna Daniela-Lenuța Moroșanu.

Comitetul a dezbătut și concluziile Conferinței ”Mobilitatea forței de muncă un element de bază pentru asigurarea echilibrului pe piața muncii”, organizată la București în perioada 2-3 aprilie.

“Discuțiile programate la această reuniune a Comitetului pentru Ocuparea Forței de Muncă vizează în mod prioritar modul în care poate fi operaționalizat în măsuri concrete Pilonul European al Drepturilor Sociale, în special din perspectiva mobilității forței de muncă, a sprijinului financiar disponibil, a impactului progresului tehnologic asupra necesarului de competențe pentru forța de muncă. Concluziile dumneavoastră vor fi abordate, cu siguranță, și în cadrul următorului Consiliu EPSCO, care este programat să se desfășoare săptămâna viitoare la București”, a transmis ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Temele de discuție au vizat mobilitatea forței de muncă intracomunitară, modul în care Pilonul European al Drepturilor Sociale poate fi operaționalizat în măsuri concrete, în special din perspectiva instrumentelor financiare disponibile, impactul deficitelor de forță de muncă pe piețele muncii din statele membre UE și impactul progresului tehnologic asupra necesarului de competențe pentru forța de muncă.

Related posts

Zona centrală a Oceanului Arctic: UE urmează să încheie un acord împotriva pescuitului nereglementat

Iulian Anghel

Interoperabilitatea sistemelor de informații ale UE: Consiliul adoptă două regulamente

Alexandru Stefan

România a făcut un pas spre finalizarea Dosarului privind Dreptul de autor în Piața Unică Digitală

Iulian Anghel