16.4 C
Bucharest
28 septembrie 2021
Afaceri externe Știri

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, la dezbaterea privind relațiile UE-China – Bruxelles

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot a participat ieri, 3 aprilie 2019, la Bruxelles, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Relația cu Parlamentul European pe durata Președinției la Consiliul Uniunii Europene, la dezbaterea plenară privind relațiile dintre Uniunea Europeană și China.

Oficialul român a susținut un discurs în deschiderea dezbaterii asupra acțiunilor viitoare necesare în vederea restabilirii echilibrului în relațiile UE-China.

În acest context, secretarul de stat a precizat că esența relației trebuie să se bazeze pe reciprocitate în toate domeniile, în beneficiul intereselor economice comune. “China este o piață strategică importantă atât în domeniul bunurilor și serviciilor, dar și în domeniul investițiilor” fiind al doilea partener comercial al UE.

De asemena, secretarul de stat a menționat că, pentru găsirea unor soluții la provocările globale, China este un partener indispensabil.

Oficialul român a subliniat imensele oportunități pe care China le aduce, dar şi provocarea pe care o prezintă pentru UE din punct de vedere al modelului său economic. În acest sens, China trebuie să își asume responsabilitatea pe care o are ca membru al Organizației Mondiale a Comerțului. Secretarul de stat a arătat că Summit-ul UE-China din 9 aprilie trebuie să fie pentru UE oportunitatea de a evidenția prioritățile, în special în domeniul comerțului şi al investițiilor, drepturilor omului, provocărilor globale şi politicii externe.

În concluzie, secretarul de stat a evidențiat nevoia de reciprocitate și echilibru în relația UE-China,  rezultat care poate fi obținut cu ajutorul instrumentelor pe care Uniunea Europeană le are la dispoziție, prin intermediul Organizației Mondiale a Comerțului, și a noului acord Cuprinzător de Investiții pe care UE îl negociază în acest moment cu China.

Related posts

Consiliul Afaceri Externe, principalele rezultate

Alexandru Stefan

#RO2019EU / A 11-a reuniune a Consiliului de administraţie al reţelei Serviciilor Publice de Ocupare din Uniunea Europeană

Alexandru Stefan

Apă potabilă sigură și curată: UE actualizează standardele de calitate

Iulian Anghel