11.3 C
Bucharest
25 octombrie 2021
Afaceri externe Știri

Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, la dezbaterea privind retragerea Regatului Unit – Bruxelles

Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania Gabriela Ciot, a participat astăzi, 3 aprilie 2019, în calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Relația cu Parlamentul European pe durata Președinției la Consiliul Uniunii Europene, la dezbaterea din plenului legislativul european cu privire la retragerea Regatului Unit din Uniunea Europeană.

Pe fondul încă incert al evoluțiilor din Marea Britanie cu privire la identificarea unei soluții în acest dosar, secretarul de stat a reiterat poziția constantă a Consiliului UE cu privire la acest subiect. Acordul de retragere negociat și agreat pe parcursul ultimilor doi ani reprezintă cea mai bună soluție pentru asigurarea unei retrageri ordonate și limitarea consecințelor negative ale procesului Brexit. Acesta este singurul acord posibil, care oferă certitudine juridică cetățenilor europeni din Marea Britanie, cetățenilor britanici din UE și mediului de afaceri.

În acest sens, a subliniat că Marii Britanii îi revine responsabilitatea de a acționa, inclusiv în baza poziției constante a Consiliului UE, de a nu redeschide negocierile cu privire la Acordul de retragere.

Având în vedere respingerea repetată a Acordului de retragere de către Parlamentul britanic, secretarul de stat a evidențiat importanța unei abordări pragmatice în sensul continuării pregătirilor pentru orice posibil deznodământ care s-ar putea materializa în perioada următoare.

Secretarul de stat, Melania-Gabriela Ciot a avertizat asupra consecințelor unei retrageri fără acord, având în vedere importanța fundamentală a respectării drepturilor cetățenilor europeni și a limitării efectelor negative asupra economiilor, dat fiind că sunt deja vizibile efectele economice ale stării actuale de incertitudine. În context, secretarul de stat pentru afaceri europene și-a exprimat încrederea că Parlamentul European va sprijini, în continuare, procesul de adoptare a măsurilor de contingență.

Related posts

Reuniunea informală a Consiliului de Justiție și Afaceri Interne – concluzii după sesiunea afaceri interne

Alexandru Stefan

Reuniunea informală a miniștrilor mediului – conferința de presă

Alexandru Stefan

Contribuția Președinției României la Consiliul UE la găsirea compromisului pentru viitorul buget al Uniunii Europene

Iulian Anghel