5.4 C
Bucharest
7 decembrie 2022
Ocuparea forței de muncă și politică socială Știri

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, la Conferința ministerială a Uniunii pentru Mediterana (UfM) privind ocuparea forței de muncă și piața muncii, în Portugalia

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a participat, la invitația Comisarului european pentru Ocuparea forței de muncă, Afaceri sociale, Competențe și Mobilitatea forței de muncă, Marianne Thyssen, la cea de-a 4-a Conferință ministerială a Uniunii pentru Mediterana (UfM), privind ocuparea forței de muncă și piața muncii, la care participă miniștrii Muncii și Ocupării din Uniunea Europeană și din zona mediteraneană.

Evenimentul, organizat sub co-președinția Uniunii Europene și a Regatului Hașemit al Iordaniei, s-a desfășurat în perioada 2-3 aprilie 2019, în Portugalia, la Cascais.

Prima zi a fost dedicată conferinței cu tema ”Locuri de muncă, competențe și oportunități pentru toți”, un forum cu patru sesiuni de discuții pe tema principalelor provocări pe piața muncii în regiunea mediteraneană, având ca scop identificarea unor căi pentru crearea unor piețe ale muncii incluzive care să ofere oportunități pentru toți, în special pentru tineri și femei.

În intervenția sa din cadrul primei sesiuni – “Locuri de muncă mai numeroase și de calitate: crearea locurilor de muncă și antreprenoriatul”, ministrul Marius Budăi a afirmat că, deși provocările cu care se confruntă statele Uniunii pentru Mediterana sunt diverse și de multe ori particulare, există totuși o multitudine de aspecte asemănătoare și o serie de provocări comune, eforturile interne din multe țări fiind concentrate pe accelerarea procesului de dezvoltare economică și pe creșterea oportunităților de ocupare a forței de muncă disponibile.

În acest sens, susținem procesele de cooperare dezvoltate în cadrul Uniunii pentru Mediterana și eforturile de identificare a unor soluții sustenabile de integrare pe piața muncii a persoanelor aparținând unor grupuri vulnerabile și dezavantajate” – a declarat ministrul român al Muncii.

Marius Budăi a prezentat cu această ocazie politicile și programele naționale pentru ocuparea forței de muncă și creșterea incluziunii sociale, dar și pentru sprijinirea creșterii economice sustenabile, dedicate atât tinerilor NEETs, șomerilor, persoanelor cu vârsta peste 45 de ani sau celor fără calificări, ori femeilor care au nevoie de sprijin pentru reintegrare profesională, cât și celor care doresc să devină antreprenori.

Poziția României a fost apreciată în condițiile în care înregistrăm cel mai mic decalaj între remunerarea dintre femei și bărbați, de doar 3,5%, în scădere de la 5,2%, cât a fost în 2018, comparativ cu media din Uniunea Europeană care este de 15%. Un exemplu de bune practici în acest sens l-a constituit și programul StartUp Nation, unde 47% dintre aplicanți sunt femei.

În cea de-a doua zi a reuniunii a fost adoptată o ”Declarație ministerială” prin care se recomandă autorităților naționale să dezvolte strategii adaptate la nevoile identificate, care să se concentreze pe creșterea oportunităților de ocupare în acord cu principiile muncii decente promovate de Organizația Internațională a Muncii, dar și pe creșterea competențelor forței de muncă disponibile.

Astfel, documentul stabilește cadrul pentru cooperare în anii următori, cu concentrarea eforturilor pe patru direcții prioritare de acțiune:

  • Sprijinirea creării de locuri de muncă decente și a antreprenoriatului;
  • Mobilizarea părților interesate din sectorul public și privat pentru a crea parteneriate și sinergii;
  • Edificarea unor piețe ale muncii inclusive pentru a integra grupurile potențial vulnerabile și dezavantajate;
  • Investirea în sisteme de educație și formare de calitate, în calificări și în creșterea șanselor de ocupare, într-o lume a muncii în schimbare.

Practic, Declarația ministerială susține continuarea și consolidarea eforturilor și demersurilor de cooperare la nivel regional agreate în cadrul reuniunilor precedente ale UfM (Marrakesh 2008, Bruxelles 2010 și Iordania 2016).

Ministrul Marius Budăi a reconfirmat, în timpul discuțiilor, “suportul României față de consolidarea proceselor ce vizează îmbunătățirea schimburilor de experiențe și bune practici cu țările partenere pe aspecte ce vizează ocuparea forței de muncă, precum și de identificare a unor măsuri eficiente de răspuns la provocările cu care acestea se confruntă”.

Susținem continuarea cooperării și implicarea activă a partenerilor sociali și a tuturor factorilor interesați pentru consolidarea rezultatelor, a schimburilor de experiențe și de bune practici”, a adăugat oficialul român.

Uniunea pentru Mediterana este o organizație inter-guvernamentală euro-mediteraneană care reunește toate cele 28 de țări ale Uniunii Europene și 15 țări din sudul și estul Mediteranei. Aceasta are scopul de a spori cooperarea regională, dialogul și punerea în aplicare a proiectelor și inițiativelor cu impact tangibil asupra cetățenilor statelor membre, cu accent pe tineri și femei, pentru a aborda cele trei obiective strategice ale regiunii: stabilitatea, dezvoltarea umană și integrarea.

Conferința ministerială a Uniunii pentru Mediterana de la Cascais  a reunit reprezentanți ai autorităților publice și sindicatelor din Uniunea Europeană și din zona de sud-est a Mediteranei, experți din organizațiile internaționale și instituțiile europene, precum și din organizații ale societății civile.

Related posts

Participarea premierului Viorica Dăncilă la conferința cu tema ”Viitorul memoriei: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România”

Iulian Anghel

Reuniunea informală a Grupurilor de lucru ale Comitetului Militar al Uniunii Europene

Alexandru Stefan

UE consolidează normele privind comercializarea și utilizarea precursorilor de explozivi

Iulian Anghel