În contextul exercitării de către România a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, în perioada 2-3 aprilie a.c., a avut loc, la Palatul Parlamentului, reuniunea informală a miniștrilor cercetării şi inovării din statele membre ale Uniunii Europene. Întrevederea a fost prezidată de către ministrul cercetării şi inovării, Nicolae Hurduc, iar Comisia Europeană a fost reprezentată de comisarul european pentru cercetare, știință şi inovare, Carlos Moedas.
Subiectele din cadrul reuniunii au vizat identificarea unor măsuri de creștere şi extindere a excelenței științifice la nivelul Uniunii Europene, precum și cooperarea ştiinţifică la nivelul bazinului Marii Negre şi identificarea modalităților de creştere a gradului de valorificare a potențialului de colaborare științifică în această zonă.
„Coeziunea este cuvântul cheie ce stă la baza măsurilor luate în perioada deţinerii de către România a Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene, iar cercetarea – inovarea este un domeniu în care colaborarea şi strânsa legătură între cercetători şi utilizatori sunt esenţiale pentru atingerea performanţelor în diverse domenii. Mai mult, pe ordinea de zi a reuniunii informale de astăzi s-au aflat două teme care prevăd în esenţă colaborarea ca element fundamental. De exemplu, atunci când vorbim despre Bazinul Mării Negre trebuie să avem în vedere faptul că această zonă nu trebuie să fie doar în atenţia statelor riverane. Fiind o zonă europeană, valorificarea potenţialului de colaborare ştiinţifică în acest perimetru are efect asupra întregii Uniunii Europene”, a declarat Nicolae Hurduc, ministrul cercetării şi inovării.
În marja evenimentului a fost organizată și o vizită a miniștrilor cercetării și inovării din statele membre ale UE la Universitatea „Politehnica” Bucureşti.
Informații suplimentare:
Cercetarea – inovarea este o arie vitală de dezvoltare la nivelul Uniunii Europene, având în vedere impactul pe care aceasta îl are asupra tuturor domeniilor de activitate, fie că vorbim despre economie, sănătate, transporturi, industrie etc. Astfel, consolidarea sectorului european de cercetare trebuie realizată într-o strânsă relație de cooperare între statele membre ale Uniunii, fiind vizată deopotrivă promovarea excelenței în acest domeniu.