Secretarul de stat pentru afaceri europene, Melania-Gabriela Ciot, a participat astăzi, 2 aprilie 2019, la Bruxelles, la dezbaterea organizată de Comisia pentru Afaceri Constituționale a Parlamentului European referitoare la: „Dialoguri cu cetățenii” şi „Consultări despre viitorul Europei”.
În calitate de Reprezentant Special al Guvernului României pentru Relația cu Parlamentul European pe durata Președinției la Consiliul Uniunii Europene, secretarul de stat a susținut un discurs în deschiderea dezbaterii, prezentând principalele rezultate ale consultărilor cu cetățenii despre viitorul Europei, proces derulat în perioada aprilie – noiembrie 2018.
Oficialul MAE s-a referit la amploarea consultărilor, la nivelul fiecărui stat, acestea desfășurându-se pe un eșantion de aproximativ 150.000 de persoane la nivelul Uniunii Europene.
Secretarul de stat a reiterat importanța pe care atât statele membre cât și Președinția României la Consiliul UE o acordă acestei inițiative: „am susținut activ inițiativa consultărilor cu cetățenii ca un semnal al importanței pe care o acordăm opiniei lor, care trebuie luată în considerare, atunci când se proiectează viitorul Europei”.
A arătat că unul dintre rezultatele relevante ale consultărilor este că UE este văzută pozitiv, în ciuda provocărilor, cetățenii recunoscând valoarea calității de membru UE a țării lor”.
Printre preocupările cetățenilor s-au regăsit migrația, piața unică europeană, ca un element important în asigurarea creșterii economice în întreaga Europă, dezvoltările tehnologice, întărirea politicii de mediu, combaterea sărăciei și excluziunii sociale, șomajul și discriminarea.
De asemenea, concluziile acestei inițiative au subliniat percepția unei lipse de convergență a standardului de viață din diferitele state membre și așteptarea armonizării acestora. În acest sens, cetățenii au evidențiat nevoia de locuri de muncă mai bune, egalitatea de gen, servicii mai bune în domeniul sănătății și o mai mare implicare a Uniunii Europene în domeniul educației.
În ceea ce privește politica externă, rezultatele au arătat că cetățenii își doresc o unitate mai mare, „Europa fiind percepută ca o forță pozitivă” și au solicitat „acțiuni care să întărească sentimentul de comunitate și dezvoltarea unei identități europene” .
În încheiere, secretarul de stat a salutat propunerea COR și CESE de stabilire a unui mecanism structurat de consultare permanentă cu „cetățenii, orașele, regiunile și societatea civilă”, mulțumind instituțiilor care au participat, implicarea lor „fiind extrem de importantă”.