3.8 C
Bucharest
28 noiembrie 2022
Afaceri generale Știri

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la conferința “Corporate Governance as the Enabler of Sustainable Growth”

Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a susținut astăzi, 2 aprilie, un discurs în deschiderea conferinței “Corporate Governance as the Enabler of Sustainable Growth”, organizată sub patronajul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. Oficialul a salutat organizarea evenimentului și tema aleasă, în contextul accentuării competitivității la nivel mondial și a provocărilor legate de realizarea creșterii inteligente, durabile și favorabile incluziunii în UE.

Ministrul George Ciamba a transmis că guvernanța corporativă rămâne unul dintre elementele cheie ale dezvoltării durabile a afacerilor, iar creșterea durabilă poate conduce la un grad mai ridicat de competitivitate.

În cadrul intervenției sale, ministrul afacerilor europene a făcut referire și la realizările obținute în timpul Președinției Române a Consiliului UE în ceea ce privește minimizarea riscurilor în acest domeniu. Referitor la Uniunea Bancară, George Ciamba a amintit de acordul final obținut de Președinția română cu Parlamentul European, document care cuprinde un set de norme revizuite menite să reducă riscurile din sectorul bancar la nivel european.

De asemenea, a menționat și progresele înregistrate de către Președinția României, după ani de negocieri dure, privind revizuirea Sistemului European de Supraveghere Financiară care va consolida arhitectura de reglementare a sistemului financiar. ”Asigurarea stabilității economiei UE, protejarea acesteia împotriva șocurilor potențiale, dotarea acesteia cu mecanismele adecvate de stimulare a rezistenței rămân priorități ale unei Uniuni Economice mai robuste, în toate dimensiunile ei. Luarea în considerare a impactului asupra mediului și a bunăstării sociale reprezintă elemente-cheie suplimentare pentru o creștere inteligentă, durabilă și favorabilă incluziunii”, a mai declarat ministrul George Ciamba.

Ministrul a adus în discuție și impactul pe care procesul Brexit îl poate avea asupra economiei Uniunii Europene. „Să nu uităm că Brexit e un eveniment traumatic, lumea de după Brexit în cadrul UE, dar şi în Marea Britanie, va fi o lume care va avea nevoie de mult mai multă concentrare, de guvernanţă publică şi mai multă guvernanţă corporativă. Multe din lucrurile care s-au spus în campania dinaintea referendumului s-au bazat pe dezinformare şi să nu uităm că s-a vorbit foarte mult despre cât de mulţi bani vor rămâne în Marea Britanie dacă aceasta părăseşte Uniunea. Cred că acest lucru a jucat un rol foarte important, dar nu a existat niciun fel de reacţie, mediul de afaceri nu a răspuns faţă de această dezinformare, iar Guvernul britanic nu a contracarat aceste afirmații eronate”,  a subliniat ministrul Ciamba.

În final, demnitarul a precizat că viitorul Europei nu poate fi construit fără fundamente economice durabile prin care să-și poată susține poziția globală și să joace un rol de lider în lume.

Related posts

Consiliul Afaceri Generale – prioritățile președinției române

Alexandru Stefan

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunile Consiliului Afaceri Generale și Consiliului Afaceri Generale Art.50 ( 9 aprilie 2019, Luxemburg)

Iulian Anghel

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, în calitate de reprezentant al Președinției Consiliului UE, la sesiunea plenară a Parlamentului European de la Strasbourg

Iulian Anghel