Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a susținut astăzi, 2 aprilie 2019, un discurs în încheierea lucrărilor Conferinței interparlamentare privind viitorul Uniunii Europene, organizată de Comisia specială comună pentru coordonarea activităților parlamentare necesare pregătirii Președinției României la Consiliul UE, parte a evenimentelor incluse în cadrul dimensiunii parlamentare a Președinției.
În discursul său, oficialul român a menționat că prima Președinție rotativă a Consiliului Uniunii Europene pe care România o exercită coincide cu etapa decisivă a procesului de reflecție asupra viitorului UE, rezultatele dezbaterilor urmând să aibă un impact important asupra Summit-ului de la Sibiu, unde se va discuta despre viziunea comună asupra viitorului Uniunii, în vederea stabilirii noilor priorități strategice.
George Ciamba s-a referit la Declarația adoptată cu ocazia acestei conferințe, ”Către o Uniune Europeană mai puternică, mai coezivă, mai cuprinzătoare și mai relevantă pe scena globală”, arătând că este un document cuprinzător care atinge aspecte-cheie ale funcționării proiectului european. A evidențiat că în conținutul Declarației sunt subliniate atât relevanța UE pentru cetățeni, cât și importanța sprijinului acestora pentru continuarea eforturilor de reformare și consolidare a Uniunii.
Ministrul afacerilor europene a transmis că, în contextul alegerilor pentru Parlamentul European, este necesară contracararea campaniilor de dezinformare, a fenomenului fake news, dar și a tendințelor extremiste și eurosceptice din interiorul UE.
George Ciamba a reiterat faptul că Președinția României la Consiliul Uniunii Europene și-a gândit programul de lucru în jurul reafirmării valorii coeziunii, văzută ca un principiu care să ghideze pașii atât în domeniul politic, cel economic, dar și cel social. ”Uniunea Europeană este un model economic și politic de succes, bazat pe un concept unic la nivel mondial. Când vorbim despre un viitor durabil al UE, ne referim la consolidarea construcției europene, la funcționarea mai coezivă a acestui proiect”, a subliniat demnitarul român.
Ministrul Ciamba a abordat totodată aspecte legate de rolul regional și global al Uniunii. „Rolul global al UE începe în vecinătatea noastră. Orice discuție despre viitorul Europei trebuie să includă dimensiunea politicilor și instrumentelor acțiunii externe, cu atât mai mult a celor adresate vecinătății Uniunii Europene. Nu putem să ne referim la acțiunea externă a UE fără să evidențiem cel mai apropiat partener global, atât pentru România, cât și pentru Uniune în ansamblu său: Statele Unite ale Americii. Relația transatlantică a fost, este și va rămâne un parteneriat de referință la nivel global”, a spus ministrul afacerilor europene.
În încheierea intervenției sale, ministrul George Ciamba și-a exprimat speranța ca viziunea reflectată în documentul final al conferinței interparlamentare să poată inspira atât votul din 26 mai, cât și voința politică a liderilor europeni de a proiecta viitoarele repere strategice ale UE pornind de la cuvintele cheie ale Declarației: coeziune, incluziune, soliditate internă și credibilitate externă.