15.2 C
Bucharest
31 martie 2023
Ocuparea forței de muncă și politică socială Știri

Conferință privind mobilitatea forței de muncă și asigurarea echilibrului pieței muncii, organizată la București

Conferința „Mobilitatea forței de muncă, un element de bază în echilibrul pieței muncii”, organizată la București, în contextul deținerii Președinției Consiliului Uniunii Europene, a reunit reprezentanți ai Direcției Generale Ocupare, Afaceri Sociale și Incluziune (DG EMPL) din cadrul Comisiei Europene, ai Eurofound, precum și experți EURES din statele membre.

Tema conferinței de la București a vizat unul din drepturile de bază garantate cetăţenilor europeni, respectiv libertatea lucrătorilor de a căuta un loc de muncă în orice stat membru. Discuțiile s-au axat pe beneficiile și provocările de pe piața muncii din UE, precum și pe cooperarea instituțională între statele membre ale UE în sprijinul lucrătorilor mobili.

”Din datele sintetizate la nivelul instituțiilor Uniunii Europene, până în 2017, 17 milioane de cetățeni ai Uniunii locuiau sau lucrau într-un alt stat membru decât cel al naționalității lor, cifrele fiind duble față de un deceniu în urmă. În considerarea acestei realități, este nevoie de o cooperare eficientă între autoritățile naționale și de o acțiune administrativă concertată pentru a gestiona piața din ce în ce mai integrată a forței de muncă, asigurând un impact pozitiv asupra economiilor statelor membre, lucrătorilor și întreprinderilor naționale”, a transmis ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Una dintre prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene se referă la mobilitatea forței de muncă și la condiții de muncă egale ca factori care generează creștere și competitivitate în țările gazdă și de origine și pe piața internă a Uniunii Europene.

Prin urmare, conferința a acordat o atenție deosebită modelelor de mobilitate a forței de muncă orientate spre dezvoltarea mobilității geografice și profesionale a lucrătorilor în condiții echitabile, prin dezvoltarea și consolidarea instrumentelor UE existente.

„Consider că facilitarea mobilităţii lucrătorilor Uniunii, concomitent cu dezvoltarea unor politici reale de integrare a imigranţilor în societăţile statelor membre ale Uniunii, reprezintă factori extrem de importanți ce pot contribui la creşterea capacităţii de răspuns la noile provocări şi la implementarea măsurilor stabilite de Uniunea Europeană în acest context. O aplicare corectă și uniformă a reglementărilor europene privind libera circulație a lucrătorilor în cadrul UE și securitatea socială a lucrătorilor mobili, precum şi transpunerea și evaluarea noii legislaţii în domeniul relațiilor de muncă nu pot decât să faciliteze mobilitatea lucrătorilor în cadrul Uniunii și să garanteze condiții de concurență echitabile pentru întreprinderile din Uniunea Europeană, precum și respectarea drepturilor acestora”, a declarat, în deschiderea lucrărilor, secretarul general adjunct al Ministerului Muncii și Justiției Sociale, Daniela Moroșanu.

Libertatea lucrătorilor de a căuta un loc de muncă în orice stat membru este un drept stabilit în Tratatele constitutive ale Uniunii Europene și este parte integrantă a conceptului de cetăţenie europeană, a drepturilor şi obligaţiilor ce rezultă din calitatea de cetăţean european și un instrument esențial în realizarea Pieței Unice, care reprezintă un spațiu fără frontiere interne precum și un spaţiu unional de libertate, securitate şi justiţie, în interiorul căreia este asigurată libera circulaţie a persoanelor.

În cadrul dezbaterilor au fost reflectate mai multe aspecte vizate de obiectivele Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, respectiv identificarea și analizarea factorilor care determină mobilitatea externă a forței de muncă, dar și intenția de reîntoarcere a lucrătorilor mobili din Uniunea Europeană; bariere legale, administrative și practice care afectează mobilitatea lucrătorilor pe Piața Internă a Uniunii Europene și cooperare între administraţiile statelor membre pentru a reduce/elimina munca fără forme legale, evitarea riscurilor discriminărilor, abuzurilor şi încălcarea prevederilor legislaţiei muncii.

Related posts

Acte delegate și acte de punere în aplicare: UE adaptează un număr semnificativ de acte legislative la Tratatul de la Lisabona

Iulian Anghel

UE își elaborează viitorul program de politică spațială

Iulian Anghel

Consiliul UE a adoptat setul de concluzii elaborat de Grupul de lucru pentru Agenda 2030, prezidat de reprezentanții României

Alexandru Stefan