3.1 C
Bucharest
1 februarie 2023
Dosare inchise Justiție Știri

Uniunea Europeană facilitează mobilitatea transfrontalieră a societăților

Președinția română a Consiliului Uniunii Europene a finalizat negocierea unuia dintre instrumentele legislative importante pentru consolidarea libertății de stabilire a societăților în cadrul pieței unice.  La data de 27 martie 2019, ambasadorii statelor membre au confirmat acordul cu Parlamentul European obținut de Președinția română, prin echipa Ministerului Justiției, asupra Proiectului de Directivă privind transformările, fuziunile și divizările transfrontaliere ale societăților.

Acest instrument face parte dintr-un pachet legislativ în domeniul societăților, alături de Directiva Digitalizare, cu privire la care s-a ajuns la un acord cu Parlamentul European încă din luna februarie a acestui an.

Pachetul legislativ a constituit  pentru Ministerul Justiției, instituția care a gestionat acest dosar complex pe durata Președinției române, o prioritate, întrucât valențele sale pentru mobilitatea societăților în spațiul Uniunii Europene nu pot fi pe deplin realizate decât dacă ambele instrumente sunt implementate în același timp.

Constituirea online a societăților, transferul sediului acestora într-un alt stat membru, reglementate în cele două noi directive, reprezintă un important pas înainte în legislația europeană în materia dreptului societar. Soluțiile online şi un regim armonizat al operațiunilor transfrontaliere permit companiilor să economisească timp şi bani, făcând posibil pentru întreprinzătorii onești să-și dezvolte sau să-și reorganizeze afacerea în alte state membre ori să decidă care este locul cel mai adecvat pentru a iniția sau continua o afacere.

Sunt reglementate, pentru prima oară la nivelul Uniunii Europene, proceduri de transformare şi divizare transfrontalieră şi este îmbunătățit regimul fuziunilor transfrontaliere, fiind introduse reguli unitare, sistematice pentru toate cele trei operațiuni, în acord cu realitățile economice şi sociale actuale.

Directiva stabilește proceduri pentru verificarea legalității operațiunilor transfrontaliere și permite autorităților naționale să blocheze o operațiune transfrontalieră realizată în frauda drepturilor asociaților, creditorilor, angajaților.

„Mediul de afaceri şi Curtea Europeană de Justiţie au indicat, din ce în ce mai clar în ultima perioadă, că sunt necesare reguli armonizate în privința transferului sediului societăților în interiorul pieței interne – reguli simple, unitare, moderne, care să asigure respectarea drepturilor şi intereselor legitime ale acționarilor, creditorilor și salariaților. Mobilitatea este, așadar, un drept al întreprinzătorilor onești, iar noua directivă îi conferă efectivitate, protejând totodată împotriva riscului de abuz în exercitarea acestuia”, a declarat ministrul Justiției, prof. univ. dr. Tudorel Toader.

Textul convenit aduce garanții suplimentare pentru protecția asociaților şi creditorilor,  asigură un plus de transparență față de angajați şi implicarea acestora în derularea operațiunii transfrontaliere. Sunt prevăzute, de asemenea, noi garanții pentru prezervarea drepturilor angajaților de participare la conducerea societății ce rezultă din operațiunea transfrontalieră. Nu în ultimul rând, directiva încurajează utilizarea mijloacelor electronice de comunicare în procesul de realizare a operațiunii transfrontaliere.

Pașii următori:

Textul agreat va fi supus aprobării Comisiei JURI a Parlamentului European, iar după revizuirea lingvistică, directiva va fi adoptată formal de către cei doi co-legislatori, Consiliul Uniunii Europene şi Parlamentul European. Aceasta va intra în vigoare în termen de 36 de luni de la data publicării.

Related posts

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, la reuniunea Consiliului Afaceri Externe

Alexandru Stefan

Activitățile de pescuit de specii demersale în vestul Mării Mediterane: acord provizoriu privind un nou plan multianual

Iulian Anghel

Finanțe sustenabile: președinția și Parlamentul au ajuns la un acord politic privind normele de transparență

Iulian Anghel