5.4 C
Bucharest
7 decembrie 2022
Știri Tineret și sport

Conferința de Tineret a Uniunii Europene – rolul tinerilor în viitorul UE

Vicepremierul Ana Birchall, comisarul european Tibor Navracsics, ministrul Tineretului şi Sportului, Bogdan Matei, şefa Departamentului de Tineret de la Consiliul Europei, Antje Rothemund, şi preşedintele Forumului European al Tineretului, Carina Autengruber, au participat joi la lucrările ultimei zile a Conferinţei de Tineret a Uniunii Europene, principala manifestare de tineret a fiecărei preşedinţii rotative şi cel mai mare eveniment destinat tinerilor din Europa şi din afara spaţiului european.

Evenimentul, la care au fost prezenți și secretarul de stat Cosmin Butuza și subsecretarul de stat Cristina Andronic, a avut tema „Tinerii în dialog cu autoritățile: rolul tinerilor în viitorul UE”. Dezbaterile au avut loc la Biblioteca Națională a României și au reunit reprezentanți ai ministerelor, ai instituțiilor europene și internaționale din domeniile tineret și piața muncii, precum și reprezentanți ai tinerilor din statele membre ale Uniunii Europene.

În discursul susținut cu această ocazie, Ana Birchall a prezentat mesajul prim-ministrului Viorica Dăncilă, subliniind importanța pe care Guvernul o acordă tinerilor și programelor menite să-i pună în valoare. „Tinerii sunt viitorul României, resursa strategică a țării. Programul de guvernare pe care îl punem în aplicare acordă un rol fundamental tinerilor, prin măsuri și strategii menite să pună în valoare ambiția, profesionalismul și entuziasmul tinerilor. Am demarat programe care pun în prim-plan tinerii, am alocat resurse astfel încât să asigurăm noilor generații un viitor aici, acasă, în România. Inițiative de succes precum Start-up Nation, programe de integrare a tinerilor pe piața muncii sau Programul de Internship al Guvernului, pentru a da un exemplu drag mie, sunt numai câteva dintre măsurile care au avut rezultate remarcabile și care au fost receptate favorabil de un număr foarte mare de tineri”, se arată în mesajul transmis de Ana Birchall.

Partea a doua a reuniunii de joi a prilejuit un dialog între invitații menționați mai sus și tinerii din sală, cărora li s-au alăturat și cei care au dorit să adreseze întrebări on-line, prin canalele social-media. Discuțiile au fost libere și s-au desfășurat într-o atmosferă relaxată, tinerii prezenți apreciind deschiderea autorităților pentru un astfel de dialog.

„Mă bucur că astăzi, sub egida Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene, vă pot întâmpina la unul dintre cele mai importante evenimente din Europa dedicate dialogului cu tinerii. Problema locurilor de muncă de calitate pentru toți tinerii este una foarte importantă pentru noi și reprezintă una dintre prioritățile noastre. Este extrem de important să găsim tinerii la locul de muncă pentru care s-au pregătit. Avem o bună și strânsă colaborare cu ministerele de resort, care se ocupă de muncă și de educație.

Ce faceți voi astăzi aici este un lucru foarte important, iar modul în care voi vă implicați și ne ajutați în luarea deciziilor este lăudabil. Este esențial să avem un dialog permanent; MTS și Guvernul României se apleacă permanent asupra problemelor dumneavoastră și împreună încercăm să le rezolvăm. Iar dialogul este primul pas pe care trebuie să îl facem”, a declarat în deschiderea Conferinței ministrul Bogdan Matei.

În conferinţa de presă de la finalul reuniunii, ministrul Tineretului şi Sportului a subliniat că o soluţie pentru reducerea numărului tinerilor care pleacă din ţară este crearea de locuri de muncă.

Aceasta este una dintre problemele pe care tinerii le ridică. Guvernul face în continuare eforturi deosebite pentru a reuşi acest lucru, acum rata şomajului este în scădere, după cum ştiţi, şi asta ne arată că ne aplecăm asupra tinerilor care se confruntă cu astfel de probleme. Dar asta nu înseamnă că am rezolvat toate problemele. Ne bucurăm că bugetul Erasmus va fi dublu şi că va acoperi astfel o parte dintre problemele tinerilor”, a spus Bogdan Matei.

Galerie foto de la eveniment

Related posts

Reuniunea informală a miniștrilor agriculturii – sosirea delegațiilor și declarații de presă

Alexandru Stefan

Președinția României la Consiliului UE și-a îndeplinit cu succes obiectivele legate de prioritățile în domeniul apelor, atât de importante pentru toți cetățenii UE, a declarat ministrul Ioan Deneș la reuniunea Consiliului de Mediu (Luxemburg)

Alexandru Stefan

Conferința de tineret a Uniunii Europene – mai multe oportunități pentru tineri

Alexandru Stefan