2.8 C
Bucharest
29 noiembrie 2022
Știri Transport

Reuniunea informală a miniștrilor Transporturilor din Europa 26-27 martie, București

Reuniunea informală a miniștrilor transporturilor din UE a avut loc la București în 26 – 27 martie 2019 și a avut ca teme principale pe agenda de lucru multimodalitatea, durabilitatea și infrastructura.

Ședința a fost prezidată de Alexandru Răzvan Cuc, ministrul transporturilor din România, cu participarea Comisarului UE pentru Transporturi, Violeta Bulc.

Participanții au subliniat importanța dezvoltării unei abordări globale a transportului multimodal, din punct de vedere al legislației, serviciilor și infrastructurii. Într-o notă mai practică, sistemele integrate de ticketing, promovarea car-sharing sau a transportului public, digitalizarea și interoperabilitatea au fost identificate ca mijloace pentru dezvoltarea multimodalității.

În ceea ce privește viitorul mobilității, Grațiela Leocadia Gavrilescu, vicepremier și ministrul român al mediului, a fost invitată să participe. Cu această ocazie a subliniat importanța măsurilor luate în cadrul politicii de transport pentru reducerea emisiilor la nivel european și internațional. Participanții au recunoscut provocările generate de nevoia crescândă de mobilitate și de impactul negativ pe care-l are asupra climei. Multe intervenții s-au axat pe măsurile posibile care trebuie luate pentru decarbonizarea transportului, cum ar fi: promovarea combustibililor alternativi, digitalizarea, o mai bună planificare a serviciilor, preluarea noilor tehnologii într-un mod neutru, acordarea de stimulente pentru utilizarea transportului public sau a bicicletelor.

În ceea ce privește dezvoltarea infrastructurii TEN-T, statele membre au salutat inițiativa Comisiei Europene de a începe procesul de revizuire a Regulamentului TEN-T. În urma prezentării făcute de dr. Carlo Secchi, participanții au considerat că, din cauza necesităților imense de investiții, nu numai granturile, ci și instrumentele financiare și blendingul ar trebui utilizate pentru promovarea proiectelor prioritare. Președinția română a Consiliului UE a primit felicitări pentru înțelegerea comună la care s-a ajuns cu Parlamentul European cu privire la Regulamentul pentru Interconectatea Europei (CEF 2.0).

Un subiect de actualitate, siguranța rutieră, a fost discutat în timpul prânzului de lucru, în cadrul căruia coordonatorul european pentru siguranța rutieră, Matthew Baldwin, a subliniat importanța reducerii numărului de morți și răniri grave. Putem evidenția voința politică care există, de a impune „Viziunea zero” prin măsuri concrete de îmbunătățire a comportamentului uman, a condițiilor tehnice pentru autovehicule și a calității infrastructurii. Legislația europeană recent actualizată, cum ar fi directiva privind gestionarea siguranței infrastructurii rutiere sau regulamentul privind siguranța vehiculelor, au o importanță vitală pentru viața tuturor cetățenilor UE.

Dezbaterile privind transporturile în cadrul acestui Consiliu informal au prilejuit atât o analiză, cât și un punct de continuitate pentru dezvoltarea în domeniul transporturilor sub toate aspectele sale – legislație, standarde, reglementări și dezvoltare tehnologică.

 

Related posts

România promovată în cadrul “Zilei porților deschise” la instituțiile europene din Bruxelles

Iulian Anghel

Consultările ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu omologul francez, Amélie de Montchalin, și consilierul diplomatic al președintelui Republicii Franceze, Philippe Etienne

Iulian Anghel

Ministrul Rovana Plumb a prezentat prioritățile Președinției României în domeniul transporturilor

Tatiana Hagiescu