3.8 C
Bucharest
28 noiembrie 2022
Afaceri generale Știri

A doua zi a participării ministrului delegat pentru afaceri europene la sesiunea plenară de la Strasbourg a Parlamentului European

La 27 martie 2019, Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat, în prima parte a zilei, la dezbaterea din plenul Parlamentului European cu privire la rezultatele Consiliului European din 21-22 martie 2019.

Dezbaterea a fost dominată de subiectul retragerii Regatului Unit din UE: au fost salutate deciziile luate de șefii de stat și de guvern de a evita scenariul nedorit al unei ieșiri fără acord a Marii Britanii din Uniune și a fost exprimată solidaritatea cu mișcările pro-europene britanice.

Atât Președinții Consiliului European și Comisiei, cât și liderii principalelor grupuri politice din PE au susținut importanța următoarelor două săptămâni pentru identificarea unei soluții concrete de către Marea Britanie.

Într-o discuție cu Michel Barnier, negociatorul șef al Uniunii Europene pentru Brexit, și cu Donald Tusk, președintele Consiliului European, ministrul român a transmis determinarea Președinției României de a sprijini eforturile de identificare a unei soluții care să aducă mai multă claritate în procesul Brexit.

Alte puncte de interes în dezbatere au vizat relația UE-China și concluziile Consiliului European cu privire la economia UE, deputații europeni solicitând acțiuni ferme în perspectiva viitorului Summit UE-China.

În a doua parte a zilei, ministrul delegat George Ciamba a reprezentat Președinția Consiliului UE la cea de-a zecea reuniune a Comitetului de Stabilizare si Asociere UE-Serbia, desfășurată în marja sesiunii plenare a PE.

În intervenția sa, oficialul român a subliniat că avansarea politicii de extindere este una dintre prioritățile mandatului României de Președinție a Consiliului UE, reiterând importanța menținerii atenției UE în regiunea Balcanilor de Vest, pentru a asigura stabilitatea, securitatea și dezvoltarea vecinătății imediate a UE. Totodată, a pus accentul pe avansarea perspectivei europene a Serbiei și a celorlalți parteneri din regiune, pe baza meritelor proprii și a criteriilor specifice procesului de extindere.

Ministrul delegat George Ciamba a exprimat, în context, aprecierea pentru angajamentul Comitetului parlamentar de Stabilizare și Asociere UE-Serbia, arătând că activitatea acestuia constituie un sprijin important pentru procesul de aderare al Serbiei și reconfirmă, într-o perspectivă mai largă, interesul Parlamentului European pentru avansarea politicii de extindere.

Ministrul delegat român a reafirmat sprijinul Președinției României la Consiliul UE pentru parcursul european al Serbiei și pentru avansarea negocierilor de aderare cu această țară, subliniind importanța înregistrării în continuare a unor progrese concrete în procesul de reformă care să permită deschiderea de noi capitole de negociere. A evidențiat faptul că înregistrarea de evoluții pozitive în domenii precum drepturile fundamentale, reforma administrației publice, guvernanța economică și Dialogul Belgrad-Pristina facilitat de UE vor rămâne cruciale pentru ritmul de ansamblu al negocierilor de aderare cu Serbia.

În perspectiva viitorului raport de progrese al Comisiei Europene și adoptării de Concluzii ale Consiliului privind extinderea si procesul de stabilizare si asociere, oficialul român a încurajat Serbia să continue cu determinare eforturile de reformă destinate transformării societății, în beneficiul cetățenilor.

De asemenea, s-a referit și la angajamentul Președinției României la Consiliul UE de a promova un dialog structurat cu tinerii din Balcanii de Vest, sens în care a anunțat organizarea la București, în perioada 28-29 mai, a unei conferințe dedicate aspirațiilor europene ale generației tinere din Balcanii de Vest. A menționat consultările în format cvadrilateral, cu participarea Serbiei, care vor avea loc la București, la 29 martie a.c. și a reamintit, totodată, discuțiile cu statele candidate la București, în contextul reuniunii informale a Consiliului Afaceri Generale din 11-12 martie a.c.

Related posts

Transparența tranzacțiilor pe platformele on-line va crește, după ce s-a ajuns la un acord de principiu asupra propunerii de Regulament referitoare la relația dintre platformele on-line și comercianții care-și desfășoară activitatea prin intermediul acestora

Iulian Anghel

Reuniunea informală a miniștrilor responsabili pentru competitivitate (Piață Internă și Industrie) – sosirea delegațiilor și declarații de presă

Alexandru Stefan

Întâlnirea Directorilor Institutelor și Școlilor de Administrație Publică

Alexandru Stefan