2.7 C
Bucharest
5 decembrie 2022
Demersuri politice la nivel inalt Știri

Prim-ministrul Viorica Dăncilă și ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, au participat la Summit-ul Social Tripartit de la Bruxelles

Prim-ministrul Viorica Dăncilă, ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, au participat la Summit-ul Social Tripartit, care a avut loc pe 20 martie, la Bruxelles. Tema centrală a evenimentului la nivel înalt pentru creștere economică și ocuparea forței de muncă a fost “O Europă mai puternică, unită și orientată spre viitor”.

Reuniunea Summit-ului, la care au participat și reprezentanți ai sindicatelor și ai patronatelor europene, a fost co-prezidată de președintele Consiliului European, Donald Tusk, de președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker și de prim-ministrul român, Viorica Dăncilă, în contextul deținerii de către România a Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene. De asemenea, au mai fost prezenți ministrul Fondurilor Europene, Rovana Plumb și ministrul delegat al Afacerilor Europene, George Ciamba

Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a amintit de directivele și regulamentele asupra cărora Parlamentul European și Președinția română a Consiliului UE au ajuns, în ultimele săptămâni, la un acord. Printre acestea și acordul politic provizoriu obținut luni, 19 martie, pe marginea Regulamentului ce revizuiește normele europene privind coordonarea securității sociale (883 si 987), care actualizează și protejează drepturile cetățenilor care se deplasează într-o altă țară a UE și facilitează cooperarea dintre autoritățile naționale.

La rândul său, președintele Consiliului European, Donald Tusk, a salutat împlinirea a 50 de ani de mobilitate a forței de muncă.

“România a susținut, în mod constant, nevoia și importanța asigurării unui standard de viață cât mai ridicat al cetățenilor. În acest sens, pe lângă demersurile întreprinse la nivel european, pe care România le-a susținut în mod activ și constant, în plan intern au fost luate măsuri concrete menite să contribuie atingerea obiectivului de convergență. Din această perspectivă, o prioritate a Guvernului României este reprezentată de măsuri care să contribuie la creșterea nivelului de trai al cetățenilor în concordanță cu nivelul creșterii economice. Una dintre măsurile implementate, deja, a vizat asigurarea unui nivel salarial adecvat în domenii cheie, precum cel al sănătății sau învățământului. Măsurile implementate la nivel național au condus la ajustări substanțiale în nivelul de trai al cetățenilor. Puterea de cumpărare a crescut datorită majorărilor de pensii și salarii peste nivelul inflației. Cu titlu de exemplu, în doi ani puterea de cumpărare la nivel național a crescut cu 20,6%, raportat la salariul mediu”, a subliniat premierul Viorica Dăncilă.

Discuțiile s-au concentrat pe trei sub-teme: 50 de ani de mobilitate a forței de muncă – valorificarea optimă a libertății de circulație a lucrătorilor pentru o bună funcționare a piețelor muncii, stimularea investițiilor într-o Piață Unică mai solidă și mai echitabilă; construind pe baza Noului început pentru dialog social pentru a configura viitoarea lume a muncii.

Ministrul muncii și justiției, Marius- Budăi, a coordonat dezbaterea cu tema: ”50 de ani de mobilitate a forței de muncă – valorificarea optimă a libertății de circulație a lucrătorilor pentru o bună funcționare a piețelor muncii”.

“Mobilitatea lucrătorilor este expresia unui principiu fundamental, acela al liberei circulații, element esențial al pieței comunitare a forței de muncă. Acest drept esențial al cetățenilor noștri este enunțat în Tratatul privind Funcționarea Uniunii Europene, fiind un drept consacrat încă din primele etape ale construcției europene. În același timp, este important de observat că tot mai mulți cetățeni europeni utilizează dreptul de liberă circulație, optând pentru un loc de muncă în alt stat membru UE”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

Oficialul român a  accentuat faptul că încrederea şi cooperarea între statele membre trebuie să fie fundamentul pentru o piaţă a muncii cu adevărat incluzivă, pentru lucrătorii din toate statele membre, fără limitări, în special în contextul în care efectele crizei economice la nivel global continuă să afecteze piaţa muncii în ansamblul ei.

La Summit-ul Social Tripartit de la Bruxelles au participat și demnitari din Finlanda și Croația, următoarele două state care vor deține Președinția rotativă a Consiliului UE, după România.

Related posts

Prezentarea temelor de interes ale Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene în Parlamentul României

Adrian Epure

Consiliul Agricultură și Pescuit, 15/04/2019, principalele rezultate

Alexandru Stefan

Prim-ministrul Viorica Dăncilă prezintă bilanțul rezultatelor obținute de Președinția României la Consiliul Uniunii Europene în primele 100 de zile de mandat

Alexandru Stefan