5.8 C
Bucharest
7 decembrie 2022
Afaceri generale Știri

Întrevederea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Johannes Hahn

La 19 martie, în marja participării la reuniunea Consiliului Afaceri Generale, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut o întrevedere cu comisarul european pentru extindere și politica de vecinătate, Johannes Hahn.

În cadrul discuțiilor, George Ciamba a subliniat prioritatea acordată de Președinția română a Consiliului UE politicii de extindere, ca politică de succes a UE, și a reiterat deschiderea pentru o cooperare strânsă cu Comisia Europeană și cu statele membre UE, în cadrul Consiliului UE, în vederea obținerii de rezultate pe durata Președinției române, pe baza progreselor în privința agendei de reforme a statelor candidate și potențial candidate și a principiului meritelor proprii.

Ministrul delegat pentru afaceri europene i-a prezentat comisarului Hahn elementele rezultate cu ocazia întrevederii cu statele candidate, organizate de Președinția română în marja reuniunii informale a miniștrilor pentru afaceri europene (București, 11 martie), evidențiind atât așteptările candidaților cât și cele ale UE, transmise de Președinția română, în linie cu Concluziile Consiliului Afaceri Generale din iunie 2018.

În context, George Ciamba a menționat relevanța politicii de extindere în contextul dezbaterii privind viitorul Europei, precum și al afirmării rolului global al UE, care trebuie să fie vizibil în primul rând în vecinătatea imediată.

Referindu-se la evoluțiile din Balcanii de Vest, a reliefat soluționarea disputei privind numele constituțional al Republicii Macedonia de Nord ca un exemplu de reconciliere, reiterând felicitările la adresa autorităților de la Atena și Skopje și exprimând speranța că acest model va avea un impact pozitiv mai larg în regiune.

Discuțiile au prilejuit și o prezentare a evenimentelor organizate de Președinția română cu relevanță pentru regiunea Balcanilor de Vest, cu accent pe conferința privind aspirațiile europene ale tineretului din regiune, ce va avea loc la București, în perioada 28-29 mai, cu sprijinul Comisiei Europene, pentru care ministrul delegat pentru afaceri europene i-a mulțumit comisarului Hahn. A arătat că evenimentul își propune să abordeze problematica tineretului din unghiuri multiple, de la aspectele socio-economice legate de oportunitățile existente pe piața muncii, antreprenoriat, inovare, până la comunicarea strategică, participarea democratică și reconciliere, și va reuni tineri din Balcanii de Vest și din UE pentru un schimb de opinii și bune practici pe aceste teme.

Totodată, George Ciamba a salutat organizarea, pe durata Președinției române, a Consiliului de Asociere UE-Turcia, prima reuniune în acest format din 2015, și a susținut menținerea canalelor de dialog în relația cu Ankara, care rămâne o țară candidată și un  partener cheie al UE, având în vedere multitudinea domeniilor unde există interese comune – energie, transport, migrație, combaterea terorismului.

Related posts

Conferința de presă ECOFIN informal

Iulian Anghel

Protecția civilă: Consiliul adoptă noi norme pentru consolidarea sprijinului în caz de dezastre

Iulian Anghel

Prezervarea Acordului privind Spațiul Economic European, necesară pentru integritatea Pieței interne, într-un context internațional volatil

Iulian Anghel