4 C
Bucharest
31 ianuarie 2023
Afaceri generale Știri

Consiliul Afaceri Generale, prezidat de ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a adoptat o serie de măsuri importante, cu impact direct asupra cetățenilor în actualul context european

Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a prezidat astăzi, 19 martie 2019, reuniunea Consiliului Afaceri Generale, organizată la Bruxelles.

În continuarea măsurilor privind asigurarea unor alegeri libere și corecte promovate de la debutul mandatului Președinției României la Consiliul UE, Consiliul a adoptat astăzi un proiect de Regulament care prevede noi reguli pentru a preveni folosirea abuzivă a datelor cu caracter personal de către partidele politice europene în procesul electoral. Noile norme vor permite impunerea de sancțiuni financiare partidelor și fundațiilor care influențează în mod deliberat sau încearcă să intervină în procesele electorale, prin încălcarea normelor privind protecția datelor cu caracter personal.

”Este un pas foarte important în a asigura alegeri libere și corecte în Uniunea Europeană. Este un semnal foarte puternic pentru scrutinul care se apropie. Am văzut dezbaterea din trecut despre cazul Cambridge Analytica, cu toate consecințele sale. Normele adoptate astăzi vor împiedica apariția unor situații similare, cu scopul de a asigura protecția cetățenilor europeni”, a precizat ministrul George Ciamba.

În cadrul reuniunii Consiliului Afaceri Generale au fost adoptate, totodată, o serie de măsuri de contingență, având ca scop diminuarea posibilelor efecte negative ale unui eventual BREXIT fără acord. Actele legislative aprobate pregătesc Uniunea Europeană și pe cetățenii săi pentru lipsa unui acord cu Marea Britanie. Printre cele 11 documente aprobate se numără proiectul de regulament referitor la protejarea drepturilor de securitate socială ale cetățenilor UE în Regatul Unit. Un alt act legislativ adoptat va asigura protejarea tinerilor care participă la programul Erasmus, pentru a-și putea continua studiile chiar și într-un scenariu no deal. Alte măsuri cu impact asupra cetățenilor au fost luate și în domeniile siguranței aviației, transportului rutier sau pescuitului.

Tot în debutul reuniunii, Consiliul a adoptat concluzii cu privire la creșterea rezilienței statelor membre în fața amenințărilor cibernetice. Una dintre prevederile documentului are în vederea dezvoltarea programelor de educație legate de securitatea informatică și creșterea gradului de informare în rândul cetățenilor cu privire la amenințările venite din spațiul cibernetic.

Un alt document important adoptat de Consiliu face referire la Decizia de semnare a unui acord cu Muntenegru cu privire la acțiunile desfășurate de Agenția Europeană pentru Poliția de Frontieră și Garda de Coastă în Muntenegru. Acest documente reprezintă un pas important în colaborarea dintre Muntenegru, stat candidat, și Uniunea Europeană în domeniul consolidării securității europene și protecției frontierelor externe ale Uniunii.

Related posts

Formarea navigatorilor: acord provizoriu cu Parlamentul asupra unui cadru mai simplu

Alexandru Stefan

Seminarul dedicat revizuirii metodologiei procesului de analiză coordonată a apărării la nivelul UE (CARD)

Iulian Anghel

Conferinţă de presă comună a premierului Viorica Dăncilă şi a preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani

Alexandru Stefan