Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a deschis astăzi, 18 martie 2019, la Athénée Palace Hilton București, conferința „Consolidarea cooperării europene prin intermediul coproducțiilor”.
Evenimentul este organizat de Ministerul Culturii și Identității Naționale – Unitatea de Management a Proiectului cu sprijinul Comisiei Europene, în contextul Președinției României la Consilul UE și se adresează profesioniştilor din industria cinematografică internațională.
„Cinematografia românească este un domeniu care poziționează România pe locurile fruntașe în Europa și în lume și care, prin potențialul uman și artistic de care dispune, merită să se mențină și să se dezvolte, să se consolideze și să promoveze România și valorile europene în context internațional. Trebuie să fim conştienţi de acest potenţial, să îl susținem prin mecanisme specifice și printr-o finanțare adecvată, cu atât mai mult cu cât noul val apărut la mijlocul anilor 2000 a dovedit, prin rezultate concrete și recunoaștere internațională constantă, faptul că succesul cinematografiei românești nu reprezintă o situație conjuncturală, o simplă întâmplare fericită, ci o dovadă a talentului real al profesioniștilor români din domeniul cinematografiei”, a declarat Ministrul Culturii și Identității Naționale.
Valer-Daniel Breaz a mai spus că Uniunea Europeană, prin programul de finanțare dedicat industriei cinematografice europene MEDIA/ Europa Creativă MEDIA, a susținut cinematografia românească, succesul acesteia reprezentând, în același timp, succesul cinematografiei europene și al Programului Europa Creativă MEDIA.
„Îmi doresc foarte mult ca această întâlnire să fie un bun prilej pentru demararea unor viitoare proiecte internaționale în acest peisaj cinematografic al coproducțiilor, stimulând creșterea competitivității sectorului audiovizual european”, a adaugat, în încheiere, Ministrul Culturii și Identității Naționale.
Conferința – „Consolidarea cooperării europene prin intermediul coproducțiilor” – își propune să prezinte elementele fundamentale care au contribuit la crearea actualului peisaj cinematografic al coproducțiilor și să exploreze noi modalități de colaborare în vederea creșterii competitivității sectorului audiovizual european și valorificării producțiilor europene de calitate.