-2.2 C
Bucharest
5 februarie 2023
Afaceri externe Știri

Seminar regional privind arhitectura de cooperare regională în Europa de Sud-Est organizat de Președinția română a Consiliului UE în cooperare cu Președinția în exercițiu a SEECP deținută de Bosnia și Herțegovina

În contextul priorității acordate de Președinția României a Consiliului Uniunii Europene continuării politicii de extindere a Uniunii Europene și asigurării stabilității și securității în regiunea Balcanilor de Vest, Ministerul Afacerilor Externe va organiza, la 22 martie 2019, la Sarajevo/Bosnia și Herțegovina, Seminarul regional privind arhitectura de cooperare regională în Europa de Sud-Est.

România, ca stat fondator al Procesului Cooperării în Europa de Sud-Est (SEECP), angajat activ în cooperarea regională în Europa de Sud-Est, își propune să aducă în atenția UE, dar și a regiunii, o schimbare conceptuală de abordare a cooperării regionale, axată pe eficientizarea mecanismelor de cooperare regională.

Evenimentul plasează în centrul atenției rolul cooperării regionale ca premisă în procesul  integrării europene a Balcanilor de Vest și vizează creşterea contribuţiei structurilor de cooperare regională în Europa de Sud-Est la relaţiile de bună vecinătate şi stabilitatea regională.

Seminarul are ca obiective evaluarea arhitecturii cooperării regionale existente, a rolului şi  contribuţiei mecanismelor de cooperare regională la procesul de integrare europeană şi euro-atlantică; lansarea unui proces de reflecţie privind eficientizarea structurilor de cooperare regională şi transformarea acestora în instrumente eficiente de promovare a intereselor regiunii. De asemenea, întâlnirea va oferi oportunitatea unui schimb de vederi privind relațiile UE – Balcanii de Vest.

Informații de background:

Evenimentul, organizat în cooperare cu președinția în exercițiu a SEECP (Bosnia și Herțegovina), se va desfăşura cu participarea directori pentru Balcanii de Vest din Statele Membre UE, reprezentanților SEAE și Comisiei Europene, precum și a directorilor din statele participante la SEECP, urmând să aibă loc în continuarea vizitei la Sarajevo a unei delegații a responsabililor pentru regiune din Statele Membre UE, organizată de SEAE, în cooperare cu PRES RO care va avea loc în perioada 20-21 martie 2019.

 

 

Related posts

UE consolidează cerințele privind siguranța autovehiculelor

Iulian Anghel

Grațiela Gavrilescu a prezentat în Comisia ENVI a Parlamentului European prioritățile Președinției României la Consiliul UE din domeniul mediului

Alexandru Stefan

Asigurarea continuării activităților Erasmus+ în cazul unui Brexit fără acord: Consiliul aprobă măsuri de contingență

Alexandru Stefan