11.6 C
Bucharest
3 octombrie 2022
Afaceri externe Știri

Seminar regional privind arhitectura de cooperare regională în Europa de Sud-Est organizat de Președinția română a Consiliului UE în cooperare cu Președinția în exercițiu a SEECP deținută de Bosnia și Herțegovina

În contextul priorității acordate de Președinția României a Consiliului Uniunii Europene continuării politicii de extindere a Uniunii Europene și asigurării stabilității și securității în regiunea Balcanilor de Vest, Ministerul Afacerilor Externe va organiza, la 22 martie 2019, la Sarajevo/Bosnia și Herțegovina, Seminarul regional privind arhitectura de cooperare regională în Europa de Sud-Est.

România, ca stat fondator al Procesului Cooperării în Europa de Sud-Est (SEECP), angajat activ în cooperarea regională în Europa de Sud-Est, își propune să aducă în atenția UE, dar și a regiunii, o schimbare conceptuală de abordare a cooperării regionale, axată pe eficientizarea mecanismelor de cooperare regională.

Evenimentul plasează în centrul atenției rolul cooperării regionale ca premisă în procesul  integrării europene a Balcanilor de Vest și vizează creşterea contribuţiei structurilor de cooperare regională în Europa de Sud-Est la relaţiile de bună vecinătate şi stabilitatea regională.

Seminarul are ca obiective evaluarea arhitecturii cooperării regionale existente, a rolului şi  contribuţiei mecanismelor de cooperare regională la procesul de integrare europeană şi euro-atlantică; lansarea unui proces de reflecţie privind eficientizarea structurilor de cooperare regională şi transformarea acestora în instrumente eficiente de promovare a intereselor regiunii. De asemenea, întâlnirea va oferi oportunitatea unui schimb de vederi privind relațiile UE – Balcanii de Vest.

Informații de background:

Evenimentul, organizat în cooperare cu președinția în exercițiu a SEECP (Bosnia și Herțegovina), se va desfăşura cu participarea directori pentru Balcanii de Vest din Statele Membre UE, reprezentanților SEAE și Comisiei Europene, precum și a directorilor din statele participante la SEECP, urmând să aibă loc în continuarea vizitei la Sarajevo a unei delegații a responsabililor pentru regiune din Statele Membre UE, organizată de SEAE, în cooperare cu PRES RO care va avea loc în perioada 20-21 martie 2019.

 

 

Related posts

Reuniune a Grupului la Nivel Înalt pentru Competitivitate, în vederea pregătirii Consiliului COMPET

Alexandru Stefan

Comerțul electronic: Consiliul adoptă un mandat de negociere suplimentar pentru negocierile din cadrul OMC

Iulian Anghel

Reuniunea informală a miniștrilor în domeniul comunicațiilor (TTE) și A treia Conferință ministerială cu statele din Parteneriatul Estic

Alexandru Stefan