6.8 C
Bucharest
27 martie 2023
Ocuparea forței de muncă și politică socială Știri

România, Finlanda și Croația au semnat Declarația trio comună privind egalitatea de gen

România, Finlanda și Croația, statele membre care asigură consecutiv președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene în perioada ianuarie 2019 – iunie 2020, au semnat vineri, la Bruxelles, în marja EPSCO, Declarația Trio comună privind egalitatea de șanse între femei și bărbați, document care stabilește obiectivele, măsurile și acțiunile comune specifice acestui domeniu.

“Declarația reprezintă un angajament pentru susținerea atât a participării femeilor pe piața forței de muncă și a antreprenorialului feminin, cât și pentru susținerea femeilor în situații vulnerabile, fiind necesar a fi inclusă în implementarea politicilor pe termen lung, inclusiv în Strategia Europa 2020, mai ales în ceea ce privește creșterea ocupării și reducerea sărăciei.”, a declarat ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi.

Egalitatea de gen este unul dintre principiile fundamentale ale Uniunii Europene și, totodată, unul din principiile Pilonului European al Drepturilor Sociale, iar Președinția Trio va continua să promoveze egalitatea de gen pe baza programelor de lucru și a inițiativelor elaborate de președințiile anterioare.

Documentul propune elaborarea unei Strategii europene pentru egalitatea de șanse și de tratament între femei și bărbați după 2019, care să continue Angajamentul Strategic al UE pentru Egalitatea de Șanse, cu scopul de a consolida eforturile, atât la nivelul factorilor de decizie, la cel mai înalt nivel, cât și la nivelul implementării politicilor publice și a activităților specifice.

Strategia este necesară atât pentru asigurarea responsabilizării și a coordonării pe termen lung, dar și pentru aplicarea efectivă a măsurilor și monitorizarea rezultatelor politicilor publice privind egalitatea de gen în UE.

Trio-ul Președinției a stabilit mai multe obiective comune, printre care promovarea participării femeilor pe piața forței de muncă, inclusiv prin facilitarea reinserției lor profesionale, consolidarea eforturilor pentru crearea unui mediu favorabil antreprenoriatului femeilor, îmbunătățirea calității vieții tuturor celor aflate în situații vulnerabile.

Pentru Guvernul României, promovarea egalității de gen, protejarea femeilor și fetelor din țară și din afara granițelor, reprezintă valori fundamentale, indispensabile pentru evoluția și progresul oricărei societăți, cu aplicabilitate în toate sferele vieții publice: educație, sănătate, piața muncii, participare la decizie, împuternicirea economică a femeilor și, nu în ultimul rând, migrația forței de muncă în rândul femeilor și fetelor.

În timpul Președinției Române sunt planificate o serie de evenimente la București, respectiv două conferințe internaționale la nivel înalt, privind „Situația femeilor în societatea modernă: între empowerment, leadership și discriminare de gen”, 29-30 mai 2019 și „Perspectivele Convenției de la Istanbul: noul orizont – o schimbare de paradigmă pentru toți actorii”, 4-6 iunie 2019.

Related posts

Acord al UE privind viitorul program pentru cercetare și inovare

Iulian Anghel

Deficit excesiv: Spania încheie procedura ca urmare a reducerii deficitului sub 3%

Iulian Anghel

Discursul Președintelui României, Klaus Iohannis, susținut în cadrul ceremoniei de lansare a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene

Alexandru Stefan