1.1 C
Bucharest
3 februarie 2023
Afaceri generale Știri

Întrevederea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu o delegație la nivel înalt din Bosnia și Herțegovina

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut astăzi, 14 martie 2019, o întrevedere cu Almir Šahović, ministru asistent pentru relații multilaterale și director politic în cadrul Ministerului Afacerilor Externe şi cu Edin Dilberović, şeful Direcției pentru Integrare Europeană din cadrul Consiliului de Miniștri, aflaţi în vizită la Bucureşti.

Agenda discuţiilor a vizat aspecte privind cooperarea bilaterală, parcursul european al Bosniei şi Herţegovinei în contextul Președinției române a Consiliului UE şi sprijinului acordat de țara noastră pentru parcursul european al statelor din Balcanii de Vest.

George Ciamba a fost exprimat interesul părții române de a dezvolta relațiile bilaterale cu Bosnia și Herțegovina, atât prin intensificarea dialogului politic, cât și prin explorarea oportunităților de extindere a cooperării dintre cele două state în domeniile economic și sectorial.

Ministrul a salutat consensul existent la nivelul Președinției tripartite a Bosniei și Herțegovinei privind asumarea continuării reformelor necesare ancorării europene ireversibile a țării, angajament demonstrat atât prin semnarea, la 12 decembrie 2018, a Declaraţiei comune privind parcursul european, precum şi prin vizita comună a Preşedinţiei tripartite la Bruxelles, 29-30 ianuarie 2019.

Oficialul român a dat asigurări privind sprijinul României pentru parcursul european al țării și încurajează eforturile autorităților din Bosnia şi Herţegovina, în vederea continuării procesului de reforme.

Demnitarul român a transmis felicitări pentru finalizarea procesului de formulare a răspunsurilor la întrebările suplimentare ale Comisiei Europene, transmise la Bruxelles pe 4 martie 2019. Este o etapă ce creează premisele pentru finalizarea de către Comisie a documentului de poziție privind stadiul progreselor înregistrate de Sarajevo, pe mandatul Președinției române a Consiliului Uniunii Europene.

Totodată, ministrul delegat George Ciamba a salutat organizarea, de către Președinția română a Consiliului UE, în colaborare cu Președinția în Exercițiu bosniacă a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est, a unui seminar pe tema cooperării regionale în Europa de Sud-Est, la Sarajevo, pe 22 martie 2019. Acest demers reprezintă o premieră în cadrul interacţiunii UE-SEECP. Oficialul român a salutat, în context, buna cooperare cu partea bosniacă în organizarea acestui seminar regional.

Related posts

Creditele neperformante: Consiliul își adoptă poziția privind piețele secundare pentru creditele neperformante

Alexandru Stefan

Consultările ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu omologul francez, Amélie de Montchalin, și consilierul diplomatic al președintelui Republicii Franceze, Philippe Etienne

Iulian Anghel

Discuții privind gestionarea fenomenului migraționist la nivel național și regional, în cadrul întâlnirii reprezentanților din țările membre în Procesul Praga

Iulian Anghel