10.6 C
Bucharest
16 octombrie 2021
Afaceri externe Afaceri generale Știri

Întrevederea ministrului afacerilor europene, George Ciamba, cu negociatorul-șef al Uniunii Europene privind Brexit, Michel Barnier

Ministrul afacerilor europene, George Ciamba, a avut astăzi, 14 martie, la București, o întrevedere cu negociatorul-șef al Uniunii Europene privind Brexit, Michel Barnier.

Cei doi înalți oficiali au analizat stadiul actual al procesului Brexit, cu 15 zile înainte de data preconizată a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, în urma celor mai recente evoluții marcate de rezultatul negativ al votului din Parlamentul britanic pe marginea Acordului de retragere.

Ministrul afacerilor europene a adus în atenția negociatorului-șef al Uniunii Europene importanța asigurării drepturilor cetățenilor români din Marea Britanie, în contextul unui Brexit fără acord. Oficialul român a informat că acest lucru reprezintă o prioritate pentru Guvernul României. A menționat că executivul de la București se preocupă ca drepturile cetățenilor britanici din România să fie respectate.

Cei doi demnitari au subliniat că Uniunea Europeană a depus toate eforturile posibile pentru încheierea la timp a Acordului de retragere, precizând că, la acest moment, așteaptă propuneri concrete din partea Guvernului și Parlamentului Marii Britanii cu privire la planurile pe care aceasta le are în vedere pentru depășirea actualului impas. Cei doi oficiali au reiterat poziția comună a UE conform căreia Acordul de retragere negociat reprezintă singurul acord posibil și cel mai bun instrument pentru limitarea impactului generat de procesul Brexit.

Ministrul George Ciamba a precizat că riscul unei ieșiri dezordonate a Marii Britanii din UE, fără un acord la 29 martie 2019, este din ce în ce mai ridicat, deși niciuna din părți nu își dorește concretizarea acestuia.

În acest sens, oficialul român a arătat că este esențială avansarea de o manieră accelerată în ceea ce privește adoptarea tuturor măsurilor de contingență, de către Uniunea Europeană, dar și de către statele membre, pentru a asigura că acestea sunt pregătite pentru orice scenariu.

Ministrul a precizat că o eventuală prelungire a termenului de retragere poate fi luată în considerare de către Consiliul European, în urma unei solicitări oficiale primite din partea Guvernului britanic.

Demnitarul român l-a asigurat pe negociatorul-șef de susținerea deplină a României în această etapă finală a procesului Brexit, mai ales din perspectiva Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. La rândul său, Michel Barnier a apreciat Președinția română a Consiliului UE ca fiind una dintre cele mai performante, salutând rezultatele obținute într-un timp scurt.

Related posts

Participarea prim-ministrului Viorica Dăncilă la cina oficială oferită de președintele Parlamentului European, Antonio Tajani

Alexandru Stefan

Informare de presă – Conferința internațională ”Consolidarea rezilienței la dezastre naturale”

Iulian Anghel

Reuniunea informală a miniștrilor culturii la București

Alexandru Stefan