2.8 C
Bucharest
29 noiembrie 2022
Ocuparea forței de muncă și politică socială Știri

România, invitată să devină membru al Coaliției Internaționale pentru Egalitate Salarială

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, și șeful Departamentului Federal al Afacerilor Interne (FDHA) din Elveția, Alain Berset, au avut o întrevedere bilaterală la sediul ONU, în marja participării la cea de-a 63-a sesiune a Comisiei pentru Statutul Femeii a ONU, care se desfășoară la New York în perioada 11-22 martie 2019.

În discuția de luni cu oficialul elvețian, Marius Budăi a vorbit despre combaterea diferențelor de remunerare între femei și bărbați, muncă decentă pentru toate femeile și bărbații, inclusiv pentru tineri și persoanele cu dizabilități, și salarii egale pentru munca de aceeași valoare, până în anul 2030, câteva dintre prioritățile României pe perioada deținerii Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.

Ministrul Muncii a arătat că, în România, media salariilor orare pentru femei este cu doar 5,2% mai redusă decât în cazul bărbaților, procentaj prin care țara noastră se poziționează pe primul loc în clasamentul UE-28, unde, potrivit celor mai recente date Eurostat, această medie este de 16,2%.

Oficialul român a explicat că existența unei diferențe între veniturile salariale ale femeilor și cele ale bărbaților influențează consolidarea autonomiei economice a femeilor, dar și pensiile de mai târziu ale acestora.

“De aceea, este esențial să se asigure un cadru normativ prin intermediul căruia femeile să beneficieze de o independență economică reală, care să le permită participarea deplină și responsabilă la viața socială și de familie, la procesul de luare a deciziilor în toate zonele și la toate nivelurile”, a susținut Marius Budăi.

Alain Berset i-a adresat ministrului Marius Budăi invitația ca România să devină membru al Coaliției Internaționale pentru Egalitate Salarială (Equal Pay International Coalition – EPIC), organism lansat în anul 2017, la New York, cu ocazia celei de-a 72-a reuniuni a Adunării Generale a ONU.

EPIC este condusă de Organizația Internațională a Muncii (OIM), cu sediul la Geneva-Elveția, UN Women (Entitatea Națiunilor Unite pentru Egalitatea de Gen și Abilitarea Femeilor) și Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Obiectivul Coaliției este acela de a reduce diferențele de remunerare pentru femeile și bărbații de pretutindeni. Reunind un set divers de actori din diferite domenii și cu expertiză diversă, EPIC sprijină guvernele, angajatorii, lucrătorii și organizațiile acestora pentru a face progrese concrete și coordonate în atingerea acestui obiectiv.

În prezent, Coaliția numără 18 membri, printre care Elveția, Iordania, Islanda, Panama, Coreea de Sud, Canada, Germania, Noua Zeelendă, Australia, Africa de Sud.

Related posts

Întrevederea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu Lord Callanan, ministru de stat în cadrul Departamentului pentru ieșirea Marii Britanii din Uniunea Europeană

Iulian Anghel

Prezidarea de către ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a reuniunii Consiliului Afaceri Generale (art.50)

Iulian Anghel

Garantarea unor alegeri europene libere și corecte: Consiliul a adoptat concluzii

Iulian Anghel