16.4 C
Bucharest
28 septembrie 2021
Ocuparea forței de muncă și politică socială Știri

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a susținut Declarația Națională, la sediul CSW-ONU, New York

Ministrul Muncii și Justiției Sociale, Marius Budăi, a participat, la New York, la cea de a 63-a sesiune a Comisiei pentru Statutul Femeii (CSW) a Organizației Națiunilor Unite, cu tema “Sistemele de protecție socială, accesul la serviciile publice și o infrastructură durabilă pentru egalitatea de gen și împuternicirea femeilor și fetelor”.

Ministrul Muncii a susținut în data de 13 martie, la sediul ONU, în plen, Declarația Națională cu tema prioritară “Sisteme de protecție socială, accesul la servicii publice și infrastructură durabilă pentru egalitatea de gen și împuternicirea femeilor și fetelor”.

“Pentru Guvernul român egalitatea de gen este un domeniu prioritar, motiv pentru care România a inclus în modelul social propus prin Programul de Guvernare, primul program care cuprinde un capitol distinct alocat perspectivei de gen: „Respect și demnitate pentru femei”, a declarat ministrul Muncii, Marius Budăi.

În acest sens, demnitarul român a reamintit că Ministerul Muncii și Justiției Sociale a întreprins în ultimii patru ani o reformă a legislației privind violența domestică și au fost adoptate măsuri pentru a ratifica și pregăti implementarea Convenției de la Istanbul.

Noile reglementări asigură protejarea și garantarea tuturor drepturilor și libertăților fundamentale și se concentrează pe nevoile victimei. Astfel, pentru prevenirea violenței domestice, a fost introdus ordinul de protecție provizoriu pentru a se putea interveni de urgență, în situații de pericol iminent.

De asemenea, sunt prevăzute măsuri concrete și pentru dezvoltarea serviciilor sociale: crearea unei rețele naționale integrate de locuințe protejate pentru victimele violenței domestice, a unor centre de criză pentru situații de viol și dezvoltarea unei rețele de consiliere pentru agresori, la nivel local, precum și reglementarea măsurilor de prevenire a recidivei actelor de violență în familie.

Una dintre prioritățile României continuă să fie reducerea diferențelor de remunerare între femei și bărbați și implementarea unor măsuri de asigurare a echilibrului dintre viața de familie și cea profesională a părinților și îngrijitorilor.

Luni, 11 martie, ministrul Muncii a fost prezent la dezbaterea generală care a avut loc la sediul ONU, unde a susținut Declarația Uniunii Europene, în contextul deținerii Președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene de către România.

Related posts

Prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul educației, culturii, tineretului și sportului, prezentate de miniștrii Valer -Daniel Breaz, Ecaterina Andronescu și Constantin-Bogdan Matei

Iulian Anghel

Reuniune a „Grupurilor de lucru de Sănătate publică și pentru Produse farmaceutice și dispozitive medicale“

Alexandru Stefan

Creditele neperformante: Consiliul își adoptă poziția privind piețele secundare pentru creditele neperformante

Alexandru Stefan