2.8 C
Bucharest
29 noiembrie 2022
Ocuparea forței de muncă și politică socială Știri

Ministrul Muncii a avut întâlniri bilaterale cu omologii din Republica Turcia și Republica Irlanda

Ministrul Muncii și Justiției Sociale din România, Marius Budăi, președintele Agenției Naționale pentru Egalitate de Șanse, Grațiela Drăghici și ambasadorul și reprezentantul permanent al României la ONU, Ion Jinga s-au întâlnit, marți, 12 martie 2019, la sediul ONU din New York cu delegația Republicii Turcia, care a fost condusă de ministrul Familiei, Muncii și Serviciilor Sociale, Zehra Zümrüt Selçuk, în marja evenimentului la nivel înalt cu tema “Women in Power”, organizat de Președinția Adunării Generale a ONU.

În cadrul întrevederii bilaterale, cei doi miniștri ai muncii din România și Republica Turcia au purtat discuții privind avansarea cooperării bilaterale în activitatea ministerelor muncii din cele două state.

Între România şi Republica Turcia a fost semnat la Ankara, la 6 iulie 1999, Acordul în domeniul securităţii sociale, ratificat prin Legea nr. 551 din 14 octombrie 2002, în vigoare în prezent. Acesta reprezintă primul acord încheiat de România pe principiile moderne ale coordonării securității sociale consacrate în prezent pe plan internațional.

În scopul eficientizării aplicării Acordului între România şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale, cele două părți au negociat recent un nou aranjament administrativ de aplicare a Acordului, care reprezintă fructificarea demersurilor ambelor state de actualizare a cadrului legal bilateral de coordonare a securității sociale.

”Cu acest prilej doresc să îmi exprim satisfacția pentru inițiativa ambelor părți în vederea negocierii noului Aranjament Administrativ pentru aplicarea Acordului între România şi Republica Turcia în domeniul securităţii sociale și să mulțumesc părții turce pentru implicarea în procesul de actualizare a normelor de aplicare a Acordului, inclusiv în perioada negocierilor propriu-zise”, a transmis ministrul Muncii, Marius Budăi.

Tot în cursul zilei de marți, demnitarii români au avut o întrevedere și cu ministrul de stat al Justiției și Egalității din Irlanda, David Stanton (foto), care deține competențe în domeniul egalității, imigrației și integrării.

Discuțiile celor doi miniștri au vizat intensificarea cooperării dintre cele două state și despre situația comunității românești din Irlanda, în contextul în care rezultatele ultimului recensământ al populației din această țară au arătat că aproximativ 30.000 de cetățeni români locuiesc acolo.

”Așa cum am susținut cu fiecare ocazie, reafirm sprijinul pentru consolidarea principiilor liberei circulații a lucrătorilor și a serviciilor și apreciez disponibilitatea constantă manifestată de autoritățile irlandeze pentru dialog”, a transmis ministrul Marius Budăi.

Întrevederea cu ministrul de stat David Stanton a avut loc în marja evenimentului la nivel înalt cu tema “Women in Power”, organizat de Președinția Adunării Generale a ONU.

Related posts

Summitul Social Tripartit – conferința de presă

Iulian Anghel

VIDEO Consiliul Competitivitate, piață internă și industrie: principalele rezultate

Alexandru Stefan

Forumul consultativ privind sustenabilitatea energetică în sectorul de apărare și securitate, la Bucureşti

Alexandru Stefan