Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, a deschis, la 12 martie 2019, Conferinţa Internațională cu tema “Consolidarea Rezilienței la Dezastrele Naturale”, organizată, la București, de Ministerul Afacerilor Externe, în parteneriat cu Departamentul pentru Situații de Urgență/MAI.
Conferința se înscrie în seria evenimentelor organizate de România în contextul Președinției Consiliului Uniunii Europene, fiind dedicată unuia dintre subiectele de maximă actualitate de pe agenda internațională – influențele negative ale schimbărilor climatice asupra dezvoltării durabile și impactul nefavorabil al acestor schimbări din perspectiva securității. Conferința a prilejuit un schimb de idei aprofundat în perspectiva desfășurării Summit-ului privind Clima, pe care Secretarul General al ONU îl organizează în septembrie 2019, la New York.
Subliniind importanța crescândă la nivel global a conceptului de rezilienta la dezastre naturale, șeful diplomației române a punctat in alocutiunea sa ca schimbările climatice contribuie la multiplicarea amenințărilor la adresa păcii și securității. Totodata, a reliefat importanța dezvoltării unor modele de cooperare și parteneriate între state, precum și a schimbului de experiență pentru o gestionare cat mai eficientă a acestor provocări globale.
Ministrul român de externe a evidentiat că toate statele lumii sunt expuse riscurilor climatice, indiferent de poziția geografică, și că este nevoie atât de solidaritate și responsabilitate in identificarea soluțiilor, cât și de o platformă multilaterală care sa faciliteze cooperarea si dialogul. De asemenea, pe durata Conferintei, precum si in cadrul discutiilor bilaterale care au avut loc cu acest prilej, ministrul Teodor Melescanu a aratat ca Romania isi continua campania de promovare a candidaturii sale pentru un loc de membru nepermanent in Consiliul de Securitate al ONU, pentru intervalul 2020-2021.
Informații de background:
La lucrările Conferinței au participat Secretarii Generali ai Organizației Internaționale pentru Francofonie și CARICOM, miniștrii de externe din statele din Africa, zona Caraibilor și Pacific, țări afectate în mod deosebit de dezastre naturale, diplomați și experți din statele membre ale UE, ONU și organizații neguvernamentale. Sesiunea de deschidere a Conferinței a fost moderată de secretarul de stat din cadrul MAE, Dan Neculăescu, iar sesiunea aplicată de prezentare a experienței și expertizei României în materia de reziliență la dezastre naturale a fost susținută de secretarul de stat Raed Arafat, Șef al Departamentului pentru Situații de Urgență al MAI.
Participarea semnificativă la Conferinţă și interesul pentru tema abordată constituie o dovadă a importanței acesteia la nivel mondial şi reprezintă un pas înainte către o cooperare internațională aprofundată pentru un răspuns colectiv la o problemă comună – schimbările climatice.