0.6 C
Bucharest
5 februarie 2023
Afaceri generale Știri

Întrevederile ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, cu ministrul de stat pentru afaceri europene al Republicii Federale Germania, Michael Roth, şi cu Luis Marco Aguiriano Nalda, secretarul de stat spaniol pentru Uniunea Europeană

În marja reuniunii informale a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a avut, la 12 martie 2019, o întrevedere bilaterală cu ministrul de stat pentru afaceri europene al Republicii Federale Germania, Michael Roth, precum şi cu Luis Marco Aguiriano Nalda, secretarul de stat spaniol pentru Uniunea Europeană.

Discuțiile cu ambii interlocutori au evidențiat angajamentul pentru consolidarea cooperării în domeniul afacerilor europene, pe durata exercitării de către România a mandatului de Președinție a Consiliului Uniunii Europene şi au apreciat rezultatele Preşedinţiei României.

În cadrul întrevederilor, au fost aprofundate discuțiile pe marginea viitoarei Agende Strategice a Uniunii 2019-2024, un subiect central al reflecției europene privind viitorul Uniunii, care s-a regăsit, de altfel, pe agenda reuniunii informale de la București a miniștrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene. A fost reliefat sprijinul comun pentru transmiterea unui mesaj de unitate şi coeziune a Uniunii Europene cu prilejul Summit-ului informal de la Sibiu privind viitorul Uniunii și necesitatea stabilirii unor priorități consensuale pentru viitor. Un astfel de angajament proeuropean este esențial, inclusiv din perspectiva viitoarelor alegeri europene, din luna mai a acestui an şi a implicațiilor acestora asupra noii configurații instituționale la nivel european, dar şi în contextul provocărilor reprezentate de procesul Brexit.

În egală măsură, discuțiile s-au referit și la importanţa valorilor comune ale Uniunii.

Întrevederile cu cei doi demnitari au confirmat faptul că politica de extindere rămâne esențială pentru securitatea, stabilitatea și prosperitatea întregului continent european, fiind importantă menținerea în continuare a sprijinului pentru eforturile de reformă ale statelor candidate, pentru multiplicarea poveștilor de succes în regiune. A fost subliniată necesitatea transmiterii unui mesaj constructiv, de angajament din partea Uniunii pentru avansarea acestui proces, pe baza cadrului existent şi a progreselor înregistrate de parteneri, în conformitate cu principiul meritelor proprii.

Cu privire la viitorul Cadru Financiar Multianual, partea română a subliniat importanța atingerii unui acord în toamna anului 2019 și a reconfirmat angajamentul României, în calitate de Președinție a Consiliului UE, de a menține un ritm dinamic al negocierilor care să permită avansarea cu succes către obiectivul adoptării unei decizii pe marginea viitorului buget european.

Au fost, de asemenea, discutate posibile modalități de avansare a discuțiilor la nivel european în domeniul migrației.

Related posts

Întâlnirea Directorilor Institutelor și Școlilor de Administrație Publică

Alexandru Stefan

Președinția română a Consiliului UE a început negocierile cu Parlamentul European pentru asigurarea celor mai bune premise de utilizare a viitorilor bani europeni, prevăzuți prin Politica de Coeziune

Alexandru Stefan

Consiliul Afaceri Generale, prezidat de ministrul delegat George Ciamba, a avut o nouă dezbatere privind Cadrul Financiar Multianual 2021-2027 și a pregătit reuniunea Consiliului European de primăvară

Iulian Anghel