2.8 C
Bucharest
29 noiembrie 2022
Afaceri externe Știri

Reuniunea informală a miniștrilor și a secretarilor de stat pentru afaceri europene

În contextul exercitării de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, în perioada 11 – 12 martie 2019, va avea loc reuniunea informală a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre ale Uniunii Europene (reuniunea informală a Consiliului Afaceri Generale). Evenimentul se va desfășura la București, la Palatul Băncii Naționale a României (BNR), și va fi găzduit și prezidat de ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba.

La reuniunea informală  vor participa miniștri și secretari de stat pentru afaceri europene din statele membre UE, Frans Timmermans, prim-vicepreşedintele Comisiei Europene responsabil pentru o mai bună legiferare, relaţii interinstituţionale, statul de drept şi Carta drepturilor fundamentale, Günther Oettinger, comisarul european pentru buget şi resurse umane,  precum și reprezentanți ai Secretariatului General al Consiliului.

În marja reuniunii, Președinția României la Consiliul UE organizează, la 11 martie a.c., la Muzeul Național de Artă al României, o întâlnire informală cu participarea reprezentanților statelor candidate (Albania, Republica Macedonia de Nord, Muntenegru, Serbia și Turcia).

Marți, 12 martie 2019, în cadrul reuniunii informale a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene, va avea loc o dezbatere privind Cadrul Financiar Multianual 2021- 2027, un dosar de actualitate la nivel UE, emblematic pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene. A doua sesiune de lucru se va concentra asupra viitorului Europei, cu accent pe prioritățile cheie care ar trebui să ghideze activitatea Uniunii în următorii cinci ani, în pregătirea noii Agende Strategice a UE.

Agenda reuniunii informale a miniștrilor și a secretarilor de stat pentru afaceri europene:

Cadrul Financiar Multianual 2021-2027

Viitorul buget multianual al UE va trebui să ofere Uniunii resursele necesare pentru atingerea obiectivelor următorilor șapte ani, într-un echilibru între politicile generatoare de creștere și convergență și răspunsul la provocări emergente. În cadrul reuniunii de la Bucureşti, miniştrii şi secretarii de stat pentru afaceri europene împreună cu reprezentanţii instituţiilor europene vor avea o dezbatere cu privire la viitorul Cadru Financiar Multianual 2021-2027, care să contribuie la stimularea avansării în timp util a negocierilor, în conformitate cu Concluziile Consiliului European din decembrie 2018. Obiectivul Președinției României la Consiliul UE este de a continua discuțiile într-un ritm dinamic, în perspectiva facilitării unui acord politic în acest dosar, în toamna anului 2019.

Viitorul UE, inclusiv din perspectiva conturării noii Agende Strategice a UE

Dezbaterile de la București îşi propun să ofere cadrul oportun pentru o reflecție cuprinzătoare cu privire la prioritățile cheie care ar trebui să se reflecte în definirea viziunii strategice a Uniunii pentru următorii cinci ani, pornind de la rezultatele în implementarea Agendei Strategice a Uniunii din iunie 2014. Discuțiile de la București sunt deosebit de oportune în perspectiva dezbaterilor care vor avea loc la Summit-ul informal pe care România îl va găzdui la Sibiu, la 9 mai 2019, în pregatirea adoptării, la Consiliul European din iunie 2019, a liniilor fundamentale ale viitoarei Agende Strategice a Uniunii pentru perioada 2019-2024, corespunzătoare noului ciclu instituțional, după alegerile europene din mai 2019. Obiectivul Președinției României la Consiliul UE este acela de a asigura premisele dezvoltării în continuare a proiectului european de o manieră inclusivă, unitară, consensuală, orientată spre rezultate concrete, prin acțiunea comună a statelor membre şi a instituțiilor europene.

Informații practice:

ACREDITARE

Accesul jurnaliștilor la reuniunea informală a miniștrilor responsabili de domeniul afacerilor europene se face exclusiv în baza acreditării de presă, care se realizează pe site-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene: https://accreditation.romania2019.eu/.

În data de 11 martie 2019, ecusoanele de acreditare pot fi ridicate exclusiv de la Palatul Parlamentului – Centrul de Acreditare al Președinției României la Consiliul UE, situat la intrarea S2 (București, Str. Izvor, nr. 2-4), între orele 7.30 -17.00. În data de 12 martie 2019, ecusoanele de acreditare pot fi ridicate de la Palatul Băncii Naționale a României – Centrul de Acreditare str. Doamnei, nr. 8, Sector 3 (parter).

Pentru ridicarea ecusoanelor de acreditare, este nevoie să prezentați aprobarea acreditării și cartea de identitate sau pașaportul.

CENTRUL DE PRESĂ

Pe durata evenimentului, Centrul de Presă de la Palatul Băncii Naționale a României este situat în str. Doamnei, nr. 8, Sector 3 (parter). Accesul jurnaliștilor în clădire se face exclusiv prin intrarea din str. Doamnei, nr. 8.

Reuniunile informale ale miniştrilor constituie o practică uzuală a fiecărei Preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecţii comune şi al unui schimb de opinii pe teme de interes la nivel european şi internaţional.

PROGRAM MEDIA PRELIMINAR:

Luni, 11 martie 2019 – Întâlnirea cu statele candidate

Locație: Muzeul Național de Artă al României

  • 18.10 – 18.25 Handshake  – oportunități foto/video (media pool 1– intrarea A1)
  • 18.30 Tour de table – oportunități foto/video (media pool 2– Sala Oglinzilor, intrarea A1)
  • 19.20 – 19.25 Fotografie de familie  – oportunități foto/video (intrarea A1)
  • 19.30 – 19.50 Declarații de presă (intrarea A4)

 Marți, 12 martie 2019

 Locaţie: Palatul Băncii Naționale a României (BNR)

  • 09.00 – 09.30 Doorstep – oportunități foto și video (media pool 1)
  • 09.00 – 09.30 Handshake – oportunități foto și video – primirea de către ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a miniștrilor şi secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE

                        *Acces exclusiv pentru broadcasterul și fotograful oficial

  • 09.30 Tour de table (media pool 2)
  • 11.00 – 11.10 Fotografie de familie (media pool 3)
  • 11.15 – 11.30 Joint press point – ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba,, cu privire la Cadrul Financiar Multianual (sala Mitiță Constantinescu)

Jurnaliștii acreditați care doresc să facă parte din sesiunile Pool sunt rugați să trimită opțiunea aleasă (număr Pool și ziua) până la data de 9.03.2019, la adresa de e-mail scp@mae.ro.

Precizăm că accesul la momentele media de tip Pool se face în limita locurilor disponibile, în ordinea primirii solicitărilor.

În alegerea sesiunilor cu acces Pool, jurnaliștii sunt rugați să aibă în vedere intervalul de timp foarte scurt între momentele de presă, precum și distanța dintre locațiile media.

Informații suplimentare despre programul media, acreditare, centrul de presă, precum și alte date utile, sunt disponibile în GHIDUL MEDIA al evenimentului.

Who’s who

 

Related posts

Fiscalitate: Dominica, retrasă de pe lista UE a jurisdicțiilor necooperante în scopuri fiscale

Iulian Anghel

Conferință privind mobilitatea forței de muncă și asigurarea echilibrului pieței muncii, organizată la București

Alexandru Stefan

Președinția Consiliului Uniunii Europene și Parlamentul European au ajuns la un acord provizoriu referitor la o propunere de directivă privind facilitarea accesului autorităților de aplicare a legii la informații financiare

Iulian Anghel