11.2 C
Bucharest
22 martie 2023
Afaceri generale Știri

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la reuniunea informală cu statele candidate, în marja reuniunii informale a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene

La 11 martie 2019, ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a găzduit, la București, o reuniune informală cu statele candidate la aderarea la UE, în marja reuniunii informale a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene din statele membre UE.
Reuniunea a reprezentat o bună oportunitate de a stimula dialogul cu statele candidate la aderarea la UE (Serbia, Muntenegru, Turcia, Republica Macedonia de Nord și Albania), precum și de a avea un schimb de opinii cu privire la stadiul reformelor interne și al perspectivelor de avansare a relațiilor cu Uniunea Europeană.
George Ciamba a arătat că România, în calitate de Președinție a Consiliului UE, a exprimat susținerea pentru menținerea politicii de extindere ca prioritate a Uniunii Europene, subliniind succesul acestei politici și valoarea sa adăugată pentru UE în ansamblul său. A încurajat, în acest sens, menținerea angajamentului candidaților în eforturile de reformă, esențiale pentru modernizarea și transformarea societăților și pentru facilitarea unor evoluții pozitive în cadrul politicii de extindere, în linie cu concluziile Consiliului UE din iunie 2018.
În cadrul întâlnirii, au fost prezentate reformele parcurse de statele candidate în sprijinul avansării discuțiilor la nivel UE, aceste aspecte urmând să fie promovate de Președinția română la nivelul Consiliului UE şi în dialogul cu instituțiile europene, în perspectiva viitorului Pachet Extindere, document ce urmează să fie publicat de Comisia Europeană la finalul lunii mai.
În cadrul reuniunii au fost apreciate eforturile Președinției României la Consiliul UE pentru avansarea politicii de extindere, prin plasarea acesteia printre prioritățile agendei externe a Președinției, prin evenimentele dedicate regiunii și prin invitarea statelor candidate la evenimente de nivel organizate pe parcursul mandatului. Totodată, au fost discutate modalități prin care sprijinul UE pentru statele candidate poate fi eficientizat, în vederea stimulării unor progrese substanțiale, în beneficiul cetățenilor.
Din discuțiile cu reprezentanții statelor candidate a reieșit, totodată, sprijinul pentru consolidarea proiectului european, fiind subliniată contribuția politicii de extindere la realizarea obiectivului unei Europe mai puternice, unite, capabile să exercite un rol puternic pe plan global.

Related posts

Siguranța și conectivitatea feroviară cu Regatul Unit – Consiliul adoptă măsuri de contingență legate de Brexit

Alexandru Stefan

Pregătirea evenimentului Consiliul Afaceri Generale

Iulian Anghel

O mai bună protecție a avertizorilor: Consiliul confirmă acordul cu Parlamentul

Alexandru Stefan