6.8 C
Bucharest
27 martie 2023
Afaceri generale Știri

Primirea de către ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a negociatorului şef al Republicii Serbia pentru aderarea la Uniunea Europeană, Tanja Miščević

Ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, a avut astăzi, 8 martie, o întrevedere cu negociatorul șef al Republicii Serbia pentru aderarea la Uniunea Europeană, Tanja Miščević.

Cu acest prilej, a fost reafirmat sprijinul României pentru avansarea politicii de extindere și menținerea acesteia printre prioritățile agendei europene, atât pe durata mandatului României de Președinție a Consiliului UE, cât și pe termen lung, în contextul dezbaterilor privind viitorul politicilor UE. A fost evidențiată importanța politicii de extindere atât pentru candidați și potențiali candidați, cât și pentru Uniunea Europeană în ansamblul său. Ministrul delegat a subliniat necesitatea ca ambele părți să rămână angajate în acest proces pentru atingerea unor rezultate pozitive pentru regiune, în beneficiul cetățenilor.

George Ciamba a subliniat interesul României în calitate de Președinție a Consiliului UE de a impulsiona procesul de extindere și abordarea constructivă, în acord cu principiul meritelor proprii, în ceea ce privește avansarea negocierilor de aderare cu Serbia. Au fost trecute în revistă evenimentele organizate de Președinția română cu relevanță pentru politica de extindere, fiind apreciată  inițiativa de invitare a statelor candidate la evenimente de nivel organizate pe durata mandatului României, vizând facilitarea dialogului cu statele membre asupra evoluțiilor în procesul de reformă, a progreselor înregistrate și a așteptărilor partenerilor în cadrul politicii de extindere.

A fost reiterată disponibilitatea României de a  oferi sprijin concret, pe baza expertizei acumulate în domeniile sectoriale aferente procesului de aderare la Uniunea Europeană. Partea sârbă a exprimat apreciere față de sprijinul constant al României și a prezentat evoluțiile pozitive din prima jumătate a acestui an, pe calea reformelor, fiind convenită intensificarea cooperării sectoriale dintre cele două părți în sprijinul procesului de aderare al Serbiei.

În planul cooperării bilaterale între cele două state, a reieșit voința comună de a continua colaborarea, în contextul marcat de celebrarea a 140 de ani de la stabilirea relațiilor diplomatice, și de a consolida conectivitatea în plan regional, pe toate dimensiunile acesteia, inclusiv prin instrumentele cooperării transfrontaliere, cu impact pozitiv și vizibilitate la nivelul comunităților locale.

Related posts

Prezidarea de către ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a reuniunii Consiliului Afaceri Generale (Luxemburg, 18 iunie 2019)

Alexandru Stefan

Progresele Președinției române a Consiliului UE privind fondurile europene post-2020, prezentate astăzi la Consiliul Afaceri Generale – Coeziune

Iulian Anghel

Mesajul ministrului delegat pentru afaceri europene cu ocazia Zilei Europei

Alexandru Stefan