14.3 C
Bucharest
14 octombrie 2019
Afaceri generale Știri

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la dezbaterea „Brexit: Oportunități și provocări“, organizată de Camera de Comerț româno-germană (AHK)

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a participat astăzi, 5 martie 2019, la dezbaterea „Brexit: Oportunități și provocări“, organizată de Camera de Comerț Româno-Germană (AHK), în colaborare cu Camera de Comerț Româno-Britanică.

În intervenția sa, ministrul delegat George Ciamba a precizat că, pe termen lung, schimburile comerciale dintre România și Marea Britanie vor depinde de termenii acordului dintre Marea Britanie și UE. În situația unui Brexit fără acord, PIB-ului României va fi puțin afectat, în condițiile în care se așteaptă ca, pe termen scurt și mediu, efectele negative să fie resimțite mai degrabă la nivelul Marii Britanii decât în rândul UE27.

În același timp, ministrul delegat a adus în atenție impactul pe care Brexit îl poate avea asupra relațiilor economice dintre Marea Britanie și Germania, cu efect indirect pentru economia românească. Germania reprezintă, de mai mulți ani, primul partener comercial al României și se află în top 3 investitori pe piața românească. Volumul raporturilor comerciale dintre țările noastre reprezintă aproximativ o cincime din totalul schimburilor comerciale ale României.

George Ciamba a reiterat importanța identificării unei soluții care să ducă la o ieșire ordonată a Marii Britanii din Uniunea Europeană, eliminând impactul negativ asupra economiei europene generat de lipsa unui acord.

Ministrul delegat pentru afaceri europene i-a asigurat pe oamenii de afaceri prezenți la eveniment că la nivelul Guvernului României se fac pregătirile necesare pentru toate scenariile, astfel încât mediul de afaceri din România, dar și drepturile cetățenilor să fie protejate.

Related posts

Întrevedere cu Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe și politica de securitate

Alexandru Stefan

Uniunea Europeană facilitează mobilitatea transfrontalieră a societăților

Iulian Anghel

Reducerea birocrației administrative din domeniul transportului maritim – acord provizoriu cu parlamentul european privind propunerea de regulament de stabilire a unui mediu aferent ghișeului unic european în domeniul maritim și de abrogare a directivei 2010/65/ue (european maritime single window)

Alexandru Stefan