22.3 C
Bucharest
16 iunie 2019
Afaceri externe Știri

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a deschis Conferința la nivel înalt privind Cadrul UE al strategiilor naționale pentru incluziunea romilor de la București, 4-5 martie

Ministrul delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, a susținut un discurs în deschiderea Conferinței la nivel înalt privind Cadrul UE al strategiilor naționale pentru incluziunea romilor, eveniment organizat în marja Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.

Ministrul George Ciamba a transmis că o prioritate pentru Președinția română este reprezentată de acțiunile menite să promoveze „Europa valorilor comune”, valori prezentate în detaliu în cel de-al patrulea pilon al Președinției române la Consiliul UE. Oficialul a evidențiat necesitatea stimulării solidarității și coeziunii Uniunii prin politici de combatere a discriminării, asigurarii egalității de șanse.

“Susținem combaterea eficientă a rasismului, intoleranței, xenofobiei, populismului, antisemitismului și discursului de ură. Obiectivul nostru, în calitate de Președinție a Consiliului UE, este de a sprijini inițiative legislative care să se concentreze pe progresul social și să reducă lacunele de dezvoltare”, a declarat ministrul delegat.

George Ciamba a adus în atenție recentele concluzii ale Agenției pentru Drepturi Fundamentale a UE (FRA) din 2018, unde se arată că unul din trei romi a suferit o anumită formă de hărțuire în viața lor.

Oficialul a amintit că România are o vastă experiență în politicile de incluziune a romilor, fiind, în 2001, prima țară din Europa care a avut o strategie de integrare a romilor. Ministrul delegat a precizat că actualul cadru al UE pentru strategiile naționale de integrare a romilor a fost adaptat pentru o perioadă care se încheie în 2020, iar acum este momentul de analiză asupra modalităților de abordare a problemei incluziunii romilor în anii următori.

Ministrul delegat pentru afaceri europene a mulțumit Agenției Naționale pentru Romi pentru organizarea evenimentului, un cadru excelent pentru un schimb de opinii și de împărtășire a expertizei cu privire la modul în care actualul cadru al UE își îndeplinește obiectivele de incluziune a romilor.

Related posts

Președinția română a Consiliului UE a început negocierile cu Parlamentul European pentru asigurarea celor mai bune premise de utilizare a viitorilor bani europeni, prevăzuți prin Politica de Coeziune

Alexandru Stefan

Consiliul Agricultură și Pescuit, 15/04/2019, principalele rezultate

Alexandru Stefan

Reuniunea informală a miniştrilor responsabili cu dezvoltarea urbană – sosirea delegațiilor

Alexandru Stefan