15.2 C
Bucharest
31 martie 2023
Mediu Știri

Consiliul confirmă acordul Președinției române la Consiliul UE cu Parlamentul European privind cei mai periculoși poluanți din lume

Uniunea Europeană își înăsprește regulile privind cele mai persistente și mai poluante substanțe chimice. Astăzi, ambasadorii statelor membre la UE au aprobat acordul la care s-a ajuns, la 19 februarie, între reprezentanții Președinției române a Consiliului Uniunii Europene și ai Parlamentului European cu privire la un nou set de norme referitoare la actualizarea Regulamentului privind poluanții organici persistenți, lista de substanțe periculoase convenită la nivelul ONU.

Acest regulament va contribui la protejarea populației și a mediului împotriva acestor produse chimice.

“Am făcut un pas important în protejarea sănătății umane și a mediului înconjurător. Actualizarea normelor va contribui la o limitare a daunelor produse de cele mai periculoase substanțe chimice din lume. Prin eliminarea producției substanțelor cu risc ridicat de poluare și interzicerea utilizării lor, putem obține o protecție maximă” a declarat Grațiela Leocadia Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul mediului al României.

Propunerea de reformare asigură alinierea regulamentului existent la cele mai recente modificări ale Convenției de la Stockholm, care prevede cadrul juridic global pentru eliminarea producerii, a utilizării, a importurilor și a exporturilor de poluanți organici persistenți. Mai multe modificări aliniază mai îndeaproape regulamentul la legislația generală a UE privind substanțele chimice. În urma acestor modificări, toate părțile implicate în punerea în aplicare a regulamentului vor beneficia de sporirea clarității, a transparenței și a securității juridice.

În cadrul noilor norme, actualul nivel ridicat al protecției sănătății umane și a mediului în Europa va fi menținut, dar unele sarcini prevăzute de regulament vor fi transferate de la Comisia Europeană la Agenția Europeană pentru Produse Chimice (ECHA) de la Helsinki, estimându-se că acest lucru va reduce costurile generale și va îmbogăți cunoștințele științifice disponibile pentru punerea în aplicare.

În temeiul acordului agreat, agentul de ignifugare decaBDE este adăugat pe lista de substanțe iar valoarea urmei neintenționate de contaminant este fixată la 10 mg/kg pentru cazurile în care decaBDE este prezent în substanțe. În plus, valoarea urmei neintenționate de contaminant este fixată la 500 mg/kg pentru suma tuturor substanțelor BDE, inclusiv decaBDE, pentru cazurile în care acestea sunt prezente în amestecuri și articole. A fost introdusă o clauză de revizuire pentru a evalua toate impacturile asupra sănătății și asupra mediului ale valorii-limită de 500 mg/kg pentru suma tuturor substanțelor BDE.

În plus, derogări specifice referitoare la utilizarea decaBDE sunt introduse pentru aeronave, autovehicule și echipamente electronice, inclusiv în cazul importurilor.

Context

La 22 martie 2018, Comisia Europeană a adoptat o propunere de reformare a Regulamentului privind poluanții organici persistenți. La 28 noiembrie, Consiliul și-a adoptat poziția cu privire la regulament. Negocierile cu Parlamentul European au început la 4 decembrie și s-au încheiat prin acordul de astăzi.

În continuare, textul va face obiectul verificării de către experții juriști-lingviști, iar Parlamentul și Consiliul vor fi invitate apoi să adopte în primă lectură regulamentul propus.

 

Related posts

Reuniune a Grupului la Nivel Înalt pentru Competitivitate, în vederea pregătirii Consiliului COMPET

Alexandru Stefan

Ministrul Culturii și Identității Naționale, Valer-Daniel Breaz, a deschis conferința „Consolidarea cooperării europene prin intermediul coproducțiilor”

Alexandru Stefan

Participarea ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, la Conferința internațională “Consolidarea Rezilienței la Dezastrele Naturale”

Iulian Anghel