6.8 C
Bucharest
27 martie 2023
Afaceri externe Afaceri Interne Justiție Știri

Reuniune comună a înalților funcționari din UE și SUA pe domeniile justiție și afaceri interne

În contextul deținerii de către România a președinției Consiliului Uniunii Europene, joi, 28 februarie a.c., la Palatul Parlamentului, a avut loc reuniunea în format de înalți funcționari UE-SUA, ce are ca obiectiv principal schimbul de opinii pe teme relevante din domeniile justiție și afaceri interne. De asemenea, reuniunea a avut ca scop pregătirea agendei reuniunii ministeriale a dialogului UE-SUA, care va avea loc în luna iunie 2019.

Dialogul UE-SUA pe dimensiunea externă a domeniilor justiție și afaceri interne este unul tradițional și are loc semestrial, pe durata fiecărei președinții rotative la Consiliul UE.

Din partea UE, participanții la dialog sunt Președinția în exercițiu a Consiliului UE, Comisia Europeană, Serviciul European de Acțiune Externă, Secretariatul General al Consiliului, EUROPOL, EUROJUST, Coordonatorul UE pentru lupta împotriva terorismului, precum și viitoarea Președinție a Consiliului, respectiv Finlanda, în calitate de observator. Din partea SUA, au participat înalți funcționari din cadrul Departamentului pentru Securitate Internă, Departamentului de Justiție, Departamentului de Stat.

Reuniunea de la București a fost prezidată de domnul Cătălin Necula, secretar de stat în cadrul Ministerului Afacerilor Interne, respectiv domnul Sebastian Constantin COSTEA, secretar de stat în cadrul Ministerului Justiției.

În ceea ce privește dimensiunea afaceri interne, pe agenda reuniunii, Președinția română a introdus teme legate de continuarea cooperării și a schimbului de opinii cu SUA în domeniile combaterea terorismului, gestionarea migrației și politica de vize.

Referitor la lupta împotriva terorismului, s-au purtat discuții despre stadiul acordului UE-SUA privind PNR (Registrul cu Numele Pasagerilor), cooperarea pentru combaterea conținutului terorist online, amenințările la adresa securității, schimbul de informații.

Cu privire la migrația și politica de vize, s-au abordat chestiuni legate de combaterea contrabandei, a traficului cu migranți, precum și cu privire la politica de vize a SUA în relație cu cele cinci state membre UE care nu beneficiază de reciprocitate în materie de vize.

În ceea ce privește dimensiunea justiție, agenda reuniunii a oferit cadrul unor discuții referitoare la mai multe subiecte de interes comun, precum reziliența sistemelor electorale, securitatea și justiția în spațiul cibernetic, accesul transfrontalier la probe electronice.

În materie de cooperare judiciară internațională, au fost subliniate provocările existente, inclusiv în ceea ce privește statele terțe. De asemenea, a fost abordat domeniul protecției datelor, din perspectiva Regulamentului General privind Protecția Datelor (GDPR) și a implementării Acordului – Umbrelă.

Reuniunea a constituit un bun prilej pentru consolidarea relațiilor juridice dintre toate părțile implicate.

Totodată, în cadrul reuniunii a fost prezentat programul viitoarei Președinții finlandeze a Consiliului Uniunii Europene, în al doilea semestru al anului 2019.

 

Galerie foto de la eveniment

Related posts

Summitul de la Sibiu: fotografie de familie și conferința de presă a lui Antonio Tajani, președintele Parlamentului European

Alexandru Stefan

UE adoptă un regulament pentru a nu permite pătrunderea produselor nesigure pe piață

Iulian Anghel

Participarea premierului Viorica Dăncilă la conferința cu tema ”Viitorul memoriei: Muzeul Național de Istorie a Evreilor și al Holocaustului în România”

Iulian Anghel