11.2 C
Bucharest
26 martie 2023
Educație Știri

Discuții privind viitorul cooperării în domeniul educației și formării profesionale în Europa, în cadrul Reuniunii la nivel înalt desfășurate în București

Ministerul Educației Naționale a organizat, în perioada 27 – 28 februarie, la București, Reuniunea la nivel înalt în domeniul educației și formării profesionale/Meeting of the High Level Group on Education and Training. A fost primul eveniment al Ministerului Educației Naționale din calendarul reuniunilor informale derulate în contextul exercitării de România a mandatului la Președinția Consiliului Uniunii Europene.

Cei peste 70 de experți din statele membre, reprezentanți ai Comisiei Europene şi ai Secretariatului General al Consiliului Uniunii Europene au discutat concluziile și recomandările formulate de Comitetul european de experți în domeniul educației şi formării profesionale, prezentate în luna ianuarie a acestui an, la Forumul pentru viitorul învățării.

„Am apreciat rezultatele muncii depuse de comitetul care a adus în atenție tipul şi dimensiunea provocărilor cărora noi va trebui să le găsim un răspuns, într-un viitor cât mai apropiat. Scăderea demografică, digitalizarea şi dezvoltările tehnice, ascensiunea inteligenței artificiale, migrația, toți acești factori vor influența în viitor imaginea societății noastre. Magnitudinea acestor provocări necesită o acțiune imediată. Sistemele noastre de educație şi formare profesională trebuie să ofere un răspuns în ceea ce privește gama de competențe necesare cetățenilor noștri pentru a trăi, munci, a fi activi şi a prospera într-o societate care cunoaște schimbări profunde. Este necesară o evaluare atentă atât a progreselor făcute, cât şi a cadrului strategic actual pentru a identifica rezultatele pozitive și aspectele care pot fi îmbunătățite”, a declarat ministrul Ecaterina Andronescu.

În acest scop, Președinția română la Consiliul Uniunii Europene susține o largă abordare participativă la întregul proces de elaborare a viitorului cadru european de cooperare pentru educație și formare după anul 2020 şi consideră că activitatea reuniunii de lucru de la București a avut un rol deosebit de important în consolidarea cooperării dintre statele membre.

Ministrul Ecaterina Andronescu a informat, de asemenea, că România va continua demersurile pentru crearea Spațiului European al Educației ca spațiu de interes comun, în măsură să contribuie la ambiția de a valorifica și de a răspunde oportunităților și provocărilor apărute.

Pe agenda de lucru a reuniunii au mai fost prevăzute o informare din partea Comisiei Europene cu privire la inițiativele privind crearea Spațiului European al Educației până în anul 2025 și două sesiuni plenare dedicate inovației digitale și asigurării calității în educație.

Galerie foto de la reuniune

Related posts

Asigurarea continuării activităților Erasmus+ în cazul unui Brexit fără acord: Consiliul aprobă măsuri de contingență

Alexandru Stefan

Consiliul Afaceri Economice și Financiare – principalele rezultate

Alexandru Stefan

Conferința Directorilor Agențiilor de Plăți din Uniunea Europeană

Alexandru Stefan