1.1 C
Bucharest
3 februarie 2023
Afaceri externe Știri

Conferinţa „Abordarea ameninţărilor hibride prin rezilienţă durabilă şi comunicare strategică”

Ministrul afacerilor externe, Teodor Meleşcanu, împreună cu Comisarul european pentru securitatea UE, Julian King, au deschis conferinţa „Abordarea ameninţărilor hibride prin rezilienţă durabilă şi comunicare strategică”. Evenimentul este organizat, la Bucuresti, în perioada 28 februarie-1 martie de Ministerul Afacerilor Externe și Institutul UE pentru Studii de Securitate, în cadrul Președinției Române a Consiliului Uniunii Europene.

Principalele subiecte dezbătute în cadrul conferinţei s-au axat pe modalităţile de răspuns la ameninţările hibride, încurajarea rezilienţei societale şi acțiuni pentru consolidarea comunicării strategice – subiecte fundamentale aflate pe agenda de priorități a Uniunii Europene şi a mandatului României la Preşedinţia prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

În deschiderea reuniunii, ministrul afacerilor externe a subliniat faptul că ameninţările hibride reprezintă o provocare la adresa fundamentelor sistemului democratic, valorilor lui şi a principiilor care îl definesc.

La trei ani de la lansarea Strategiei Globale de Politică Externă şi de Securitate a Uniunii Europene, la care am contribuit foarte activ, credem că ar trebui să se acorde o importanţă şi mai mare interdependenței dintre diferitele priorități enunțate în aceasta. Nuanţele dintre ameninţările hibride, cibernetice, acţiunile de manipulare şi dezinformare sunt dificil de delimitat și nu ar trebui să investim efort doar în desemnarea acestor limite. Trebuie să abordăm în mod sistematic interacțiunea lor, deoarece aceasta ne oferă o imagine complexă asupra amenințărilor reale și aceste acţiuni ar trebui să ghideze răspunsul nostru cât mai prompt”, a arătat Teodor Meleşcanu .

Ministrul Meleşcanu a subliniat necesitatea unui răspuns unitar şi coordonat.

În ceea ce priveşte colaborarea dintre UE și NATO în domeniu, ministrul afacerilor externe s-a referit la necesitatea unei cooperări cât mai strânse între cele două organizaţii.

Ministrul Teodor Meleșcanu a notat că un răspuns care să ducă la contracararea ameninţărilor hibride necesită eforturi comune în domeniul rezilienţei şi în comunicare strategică din partea Statelor Membre, a instituţiilor Uniunii Europene şi societăţii în general.

Referindu-se la subiectul dezinformării, ministrul Teodor Meleşcanu a subliniat că pentru contracararea acestui fenomen este necesară acţiunea decisivă a guvernelor, cu accent pe prezervarea libertăţii de exprimare. Înaltul oficial român a punctat nevoia de a angaja cetățenii și partenerii internaționali într-un dialog continuu și constructiv şi a notat importanţa comunicării strategice şi a alfabetizării media.

La rândul său, Comisarul european pentru securitatea UE, Julian King, s-a referit la eforturile în cadrul UE pentru combaterea amenințărilor hibride, dezinformării şi atacurilor cibernetice. Înaltul oficial european a subliniat necesitatea de a asigura securitatea infrastructurii digitale critice.

La conferinţă au participat experţi, oficiali la nivel înalt din statele membre și din cadrul instituțiilor Uniunii Europene.

Obiectivul evenimentului este să aducă împreună profesionişti din întregul spaţiu european, inclusiv din România, şi să încurajeze cooperarea şi schimbul de experienţă şi de bune practici în domeniile abordate.

Participarea semnificativă la conferinţă constituie o dovadă a importanței pe care temele abordate o au la nivel european şi reprezintă un pas înainte către o cooperare aprofundată pentru un răspuns comun adecvat la ameninţările hibride.

Conferinţa „Abordarea ameninţărilor hibride prin rezilienţă durabilă şi comunicare strategică”  este o acţiune reprezentativă pentru decizia României de a-şi asuma un rol important la nivel european în domeniul combaterii dezinformării şi ameninţărilor hibride, fiind o reuşită a efortului pe care statul român îl depune în această direcţie în timpul Preşedinţiei prin rotaţie a Consiliului Uniunii Europene.

 

Related posts

Preluarea simbolică a Președinției EPSCO în domeniul muncii și politicilor sociale

Iulian Anghel

Garantarea unor alegeri europene libere și corecte: Consiliul a adoptat concluzii

Iulian Anghel

Organizarea de către Ministerul Afacerilor Externe a Conferinței „Cum răspundem aspirațiilor europene ale tinerilor din Balcanii de Vest?”

Alexandru Stefan