În contextul exercitării de către România a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, în perioada 28 februarie – 1 martie 2019, vor avea loc cea de-a treia Conferință ministerială cu statele din Parteneriatul Estic și Reuniunea informală a miniștrilor în domeniul comunicațiilor. Lucrările se vor desfășura la București, la Palatul Parlamentului.
Evenimentele vor fi prezidate de către ministrul Comunicațiilor și Societății Informaționale, Alexandru Petrescu.
La reuniune informală a miniștrilor în domeniul comunicațiilor (TTE), din 1 martie, vor participa miniștrii telecomunicațiilor din statele Uniunii Europene, precum și vicepreședintele Comisiei Europene, comisarul european în domeniul digital, Andrus Ansip iar principalele subiecte de discuție vor fi axate pe inteligența artificială și Strategia Pieței Unice Digitale post 2020.
În cadrul celei de-a treia Conferințe ministeriale cu statele din Parteneriatul Estic, din 28 februarie 2019, miniștrii UE responsabili de economia digitală și reprezentanții acestora se vor întâlni cu omologii lor din Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Republica Moldova și Ucraina iar agenda discuțiilor se va concentra pe extinderea beneficiilor pieței unice digitale către partenerii est europeni.
Vezi aici lista șefilor de delegație – TTE
Vezi aici lista șefilor de delegație – PaE
AGENDA DISCUȚIILOR
Reuniunea informală a miniștrilor de telecomunicații din UE, din 1 martie 2019, are ca obiectiv lansarea unei dezbateri strategice și politice despre viitorul unei Europe puternic digitalizate privind formarea Strategiei referitoare la piața unică digitală după 2020 și inteligența artificială: maximizarea beneficiilor sale și diminuarea riscurilor potențiale.
Strategia actuală privind piața unică digitală („Strategia DSM”) a fost prezentată de Comisia Europeană la 6 mai 2015. Scopul său este de a reduce barierele și de a oferi mai multe oportunități de a face afaceri în întreaga UE într-un mod legal, sigur și accesibil, crearea unei piețe unice digitale funcționale și a condițiilor adecvate care permit statelor membre, întreprinderilor și cetățenilor să inoveze și să profite de digitalizare.
În același timp, inteligența artificială a fost propusă ca temă de discuție în cadrul reuniunii, având o importanță politică, strategică și economică pentru Europa, deoarece poate genera beneficii majore cum ar fi tratarea bolilor, reducerea ratelor de deces în accidentele rutiere, combaterea schimbărilor climatice, minimizarea impactului agriculturii asupra mediului, creșterea siguranței Europei, capacitate etc.
ACREDITARE
- Accesul jurnaliștilor la eveniment se face exclusiv pe baza acreditării care poate fi realizată accesând site-ul web al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, la link-ul: https://accreditation.romania2019.eu/;
- Legitimațiile de acreditare pot fi ridicate doar de la Palatul Parlamentului – Centrul de acreditare pentru Președinția României la Consiliul Uniunii Europene, situat la intrarea A3/S2 (București, strada Izvor, nr. 2-4);
- Pentru emiterea insignelor de acreditare, jurnaliștii trebuie să prezinte aprobarea de acreditare și un document de identitate sau pașaport valabil.
CENTRUL MEDIA
- În timpul reuniunii, Centrul media va fi operațional la Palatul Parlamentului (București, strada Izvor, nr.2-4), intrarea A3/S2;
- Imagini de la activități vor fi furnizate de Televiziunea Română, broadcasterul oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene;
- Jurnaliștii vor avea acces în Palatul Parlamentului în data de 28 februarie, pentru activitățile ce țin de agenda digitală la nivelul statelor din Parteneriatul Estic, respectiv 1 martie, pentru activitățile ce țin de componenta de telecomunicații a Consiliului TTE.
PROGRAM MEDIA PRELIMINAR
Joi, 28 februarie 2019
A treia Conferință ministerială cu statele din Parteneriatul Estic privind economia digitală
14:00 Doorstep și handshake – oportunitate foto/video
15:00 Prioritățile politice ale Președinției Române – deschidere
• Alexandru Petrescu, ministrul comunicațiilor și societății informaționale, președinția română a Consiliului UE;
15:05 Extinderea beneficiilor pieței unice digitale către partenerii est-europeni (moderată de ministrul Alexandru Petrescu)
- Andrus Ansip, vicepreședinte pentru piața unică digitală, Comisia Europeană;
• Maria-Manuela Catrina, secretar de stat, Ministerul Comunicării și Societății Informaționale, România;
17:40 Foto family – oportunitate foto/video
Nota: Accesul presei este permis doar la momentele menționate: oportunități foto/video
Vineri, 1 martie 2019
Reuniunea informală a miniștrilor telecomunicațiilor
9:30 – 10:00 Doorstep și handshake
10:00 – 10:10 Tour de table
12:50 – 13:00 Foto Family
15:30 – 16:00 Conferință de presă
Pentru buna desfășurare a activităților cu presa vă adresăm rugămintea de a opta pentru o singură zonă media, cu mențiunea că nu va exista posibilitatea mutării echipelor dintr-o zonă media în altă. Aveți posibilitatea de a trimite câte o echipă pentru fiecare zonă în parte.
Aceste zone sunt:
Zona de doorsteps
Zona de handshake
Zona pentru tour de table.
Vă rugăm să ne comunicați până la data de 27 februarie 2019, zona/zonele pentru care optați pe adresa de e-mail: biroupresa@comunicatii.gov.ro
Reuniunile informale ale miniştrilor constituie o practică uzuală a fiecărei preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecţii comune şi un schimb de opinii pe teme de interes la nivel european şi internaţional.