11.2 C
Bucharest
22 martie 2023
Comerț exterior Știri

Procesul de modernizare a OMC și relațiile comerciale UE – SUA, pe agenda reuniunii informale a Consiliului Afaceri Externe – Comerț de la București

                                                                                                                                                                           Foto: Grigore Popescu / Agerpres

Reuniunea informală a miniștrilor comerțului din statele membre UE s-a desfășurat în perioada 21-22 februarie 2019, la București, principalele puncte de pe agendă fiind procesul de modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC) și relațiile comerciale UE-SUA. Întâlnirea a fost prezidată de către Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, cu participarea comisarului pentru comerț al UE, Cecilia Malmström.

În cadrul sesiunii plenare, miniștrii au discutat strategia UE privind procesul de modernizare a OMC, cu accent pe problematica soluționării crizei Organului de Apel din cadrul organizației. Participanții au apreciat că este necesară avansarea negocierilor tematice din cadrul OMC, cu scopul obținerii unor rezultate tangibile, cu ocazia celei de-a 12-a Conferințe Ministeriale care va avea loc în perioada 8-11 iunie 2020, la Astana, Kazahstan. Procesul de modernizare a OMC reprezintă unul dintre punctele de maxim interes ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene în domeniul comerțului internațional, fiind o prioritate pentru România în acest domeniu.

Cu privire la relațiile comerciale UE-SUA, miniștrii comerțului au agreat continuarea discuțiilor la nivel politic în vederea adoptării, cât mai rapid posibil, a directivelor de negociere referitoare la evaluarea conformității și liberalizarea comerțului cu produse industriale.

Președinția României la Consiliul UE a depus eforturi importante pentru soluționarea tuturor preocupărilor statelor membre și a ajuns la un compromis, la nivel tehnic, cu privire la ambele directive de negocieri. Din acest moment, adoptarea mandatelor rămâne exclusiv o decizie la nivel politic, pe care Președinția română urmărește să o obțină cât mai curând posibil”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Cu ocazia prânzului de lucru, comisarul Malmström a informat miniștrii asupra stadiului negocierilor comerciale cu state terțe (Australia, Noua Zeelandă, Mercosur, Mexic, Tunisia, Chile etc.) și a inițiativei UE ”Totul în afară de arme”, din cadrul Regulamentului SGP, în special în relația cu Myanmar și Cambodgia.
Reuniunea informală a miniștrilor Comerțului a fost urmată de o conferință de presă susținută de ministrul Oprea și comisarul Malmström.

În marja reuniunii ministeriale, a fost organizat, în data de 21 februarie 2019, un eveniment dedicat „Dialogului cu Cetățenii”, pe teme de politică comercială a UE la care au participat comisarul Cecilia Malmström și ministrul Ștefan-Radu Oprea. Acest eveniment a fost urmat de declarații de presă comune ale ministrului român și ale directorului general al OMC, Roberto Azevêdo, pe aspecte legate de sistemul multilateral de comerț și facilitarea participării IMM-urilor în comerțul internațional, în contextul digitalizării.
La dineul oficial de joi, oferit de Președinția Română la Consiliul UE, au participat și Roberto Azevêdo, respectiv Bernd Lange, președinte al Comisiei pentru Comerț Internațional a Parlamentului European.

Related posts

Conferința ministerială privind adoptarea Agendei maritime comune pentru Marea Neagră

Iulian Anghel

Reuniunea informală a miniștrilor și secretarilor de stat pentru afaceri europene (12 martie 2019, București)

Iulian Anghel

Întâlnirea bilaterală dintre ministrul Ștefan-Radu Oprea și șeful delegației Regatului Unit, înaintea reuniunii informale a Consiliului Afaceri Externe – Comerț

Alexandru Stefan