19.8 C
Bucharest
26 septembrie 2020
Comerț exterior Știri

Întânirea bilaterală dintre ministrul Ștefan-Radu Oprea și Jean-Baptiste Lemoyne, Secretar de Stat în Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței

Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat, s-a întâlnit vineri cu Jean-Baptiste Lemoyne, secretar de stat în Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței. Principalele teme de discuție au fost mandatele de negociere privind acordurile comerciale UE – SUA referitoare la evaluarea conformității și liberalizarea comerțului cu produse industriale, precum și aspecte privind relația bilaterală România – Franța.

Întâlnirea a avut loc în marja Reuniunii Informale a Miniștrilor Comerțului, care s-a desfășurat în perioada 21 – 22 februarie 2019 la București.

În plan bilateral, cei doi demnitari au subliniat importanţa dimensiunii economice din cadrul Parteneriatului Strategic România – Franţa, precum şi a proiectului multi-dimensional„Sezonul România-Franța” – sub ale cărui auspicii vor fi organizate în total peste 500 de evenimente dedicate aprofundării relaţiilor economice şi culturale bilaterale.

Demnitarul francez a apreciat participarea ministrului Oprea la Forumul Economic de la Paris, în decembrie 2018, alături de o delegaţie de peste 20 firme româneşti, afirmând că evenimentul a avut ecouri pozitive în mediul instituţional şi cercurile de afaceri din Franţa

Ministrul român a exprimat deplina deschidere şi iniţiativele pentru un dialog deschis cu mediul de afaceri, atât românesc, cât și străin, în vederea adaptării reglementărilor şi programelor derulate în România la nevoile companiilor, făcând referire şi la contactul strâns cu Camera de Comerţ şi Industrie a Franţei în România, cu care au loc consultări periodice. 

Franţa se  situează pe locul III între destinaţiile de export ale României, iar schimburile comerciale bilaterale înregistrează creşteri constante de la an la an, în 2018 ajungând la aproximativ 9 miliarde de euro. Din punct de vedere investiţional, Franţa ocupă locul 6 în România, cu peste 9.300 companii înregistrate şi un capital de 2,3 miliarde euro.   

Related posts

Ministrul Finanțelor Publice, Eugen Teodorovici, a preluat Președinția ECOFIN

Adrian Epure

Summitul informal al șefilor de stat sau de guvern din Uniunea Europeană – Sibiu, 9 mai

Alexandru Stefan

Consiliul Competitivitate (Spațiu) – conferința de presă

Alexandru Stefan