10.2 C
Bucharest
30 octombrie 2020
Comerț exterior Știri

Întâlnirea dintre Ștefan-Radu Oprea și Peter Altmaier, Ministrul Federal pentru Afaceri Economice și Energie al Germaniei

Prioritățile Președinției României la Consiliul Uniunii Europene și dezvoltarea investițiilor germane în România au fost principalele subiecte abordate în cadrul întâlnirii bilaterale dintre ministrul Ștefan-Radu Oprea și ministrul Federal pentru Afaceri Economice și Energie al Germaniei, Peter Altmaier. Întrevederea a avut loc joi seară la București, în marja reuniunii informale a miniștrilor comerțului din perioada 21-22 februarie 2019.

Cei doi miniștri au abordat subiecte de interes din domeniul politicii comerciale, prioritare fiind lansarea negocierilor Uniunii Europene cu Statele Unite ale Americii, respectiv procesul de modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

Au fost discutate teme legate de climatul investițional din România, contribuția investițiilor germane la creșterea economică a României și posibilitățile concrete de creștere a investițiilor germane directe. Cei doi demnitari au reiterat susținerea pentru dezvoltarea relațiilor comerciale româno-germane prin acțiuni menite să promoveze cooperarea între cele două state, spre exemplu în cadrul Consiliului de Cooperare Româno-German. Interesul reciproc pentru stimularea cooperării în producția de resurse de energie pentru electromobilitate impune identificarea unor acțiuni comune, în cadrul unui plan de acțiune, pentru îndeplinirea acestui obiectiv.

Germania este un important partener comercial al României, schimburile comerciale între cele două state fiind estimate la 33 de miliarde de euro în anul 2018, în creștere cu cca. 10% față de 2017.

Vineri, 22 februarie, miniștrii Comerțului din statele membre UE se reunesc la Palatul Parlamentului pentru a discuta despre procesul de modernizare a OMC și relațiile comerciale dintre UE și SUA. În timpul dejunului de lucru, vor fi abordate negocierile comerciale în curs ale UE și ultimele evoluții legate de inițiativa UE ”Totul în afară de arme”.

 

Related posts

Reuniunea informală a Miniștrilor Transporturilor: sosirea delegațiilor și declarații

Alexandru Stefan

Reuniunea informală a miniștrilor mediului – conferința de presă

Alexandru Stefan

Rezultatele reuniunii miniștrilor justiției în cadrul Consiliului Justiție și Afaceri Interne, Luxemburg, 6-7 iunie 2019

Iulian Anghel