1.1 C
Bucharest
3 februarie 2023
Comerț exterior Știri

Reuniunea informală a Miniștrilor Comerțului din ţările membre ale UE la București

Ștefan-Radu Oprea și Cecilia Malmström

În contextul exercitării de către România a Președinției la Consiliul Uniunii Europene, reuniunea informală a miniștrilor Comerțului va avea loc în perioada 21 – 22 februarie 2019 la București, la Palatul Regal și la Palatul Parlamentului.

Evenimentul va fi prezidat de Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat. La reuniune vor participa miniștrii Comerțului din statele UE și Cecilia Malmström, comisar european pentru Comerț.

Joi, 21 februarie, la Palatul Regal, va avea loc cina informală, la care vor participa și Roberto Azevêdo, director general al Organizației Mondiale a Comerțului, și Bernd Lange, președintele Comisiei INTA a Parlamentului European.

Vineri, 22 februarie, miniștrii Comerțului se vor reuni la Palatul Parlamentului pentru a discuta despre procesul de modernizare a OMC și relațiile comerciale dintre UE și SUA. În timpul dejunului de lucru, vor fi abordate negocierile comerciale în curs ale UE și ultimele evoluții legate de inițiativa UE Totul în afară de arme.

Lista șefilor de delegații poate fi accesată aici

În marja evenimentului, în prima zi, se va desfășura, la Biblioteca Centrală Universitară „Carol I”, sesiunea de Dialoguri cu Cetățenii*, organizată de Comisia Europeană, la care vor participa comisarul Cecilia Malmström și ministrul Ștefan-Radu Oprea.

În după-amiaza zilei de 21 februarie, va avea loc și un briefing de presă susținut de Roberto Azevêdo și de Ștefan Radu Oprea, pe tema procesului de modernizare a Organizației Mondiale a Comerțului (OMC).

* https://www.romania2019.eu/2019/01/22/comisarul-ue-cecilia-malmstrom-si-ministrul-stefan-radu-oprea-vor-participa-la-o-sesiune-de-dialoguri-cu-cetatenii-la-bucuresti-pe-teme-de-comert-international/

Informații practice:

  1. ACREDITARE
  • Accesul jurnaliștilor la reuniunea informală a miniștrilor comerțului se face exclusiv în baza acreditării de presă, care se realizează pe site-ul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene la adresa: https://accreditation.romania2019.eu/
  • Termenul limită pentru acreditare este 11 februarie 2019
  • Ecusoanele de acreditare pot fi ridicate exclusiv de la Palatul Parlamentului – Centrul de Acreditare al Președinției României la Consiliul UE, situat la intrarea S2 (Bucureşti, Str. Izvor, nr. 2-4);
  • Pentru ridicarea ecusoanelor de acreditare, este nevoie să prezentați aprobarea acreditării şi cartea de identitate sau pașaportul.
  1. CENTRUL DE PRESĂ
  • Pe durata reuniunii informale a miniștrilor comerțului, Centrul de Presă va funcționa la Palatul Parlamentului (București, Str. Izvor, nr. 2-4), intrarea A3/S2;
  • Imagini de la activități vor putea fi preluate de la TVR, broadcaster oficial al Președinției României la Consiliul Uniunii Europene.
  1. PROGRAM MEDIA PRELIMINAR

Joi, 21 februarie, 2019

16:10 – 17:40 EU Citizens’ Dialogue (Biblioteca Centrală Universitară)

Evenimentul este organizat de Reprezentanța Comisiei Europene în România, iar formularul de înscriere online este disponibil AICI. 

18:00 – 18:30 Briefing de presă susținut de Directorul General al OMC Roberto Azevêdo și de Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat (Centrul Infoeuropa din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, Calea Victoriei, nr. 88, Sector 1)

Pentru acreditare, vă rugăm să contactați birou_presa@imm.gov.ro . Capacitatea sălii este limitată. Accesul va fi permis jurnaliștilor acreditați, în limita locurilor, în ordinea cronologică a confirmărilor. Evenimentul va fi transmis live pe www.facebook.com/MinisterIMM/

18:40 – 19:30 Vizită ghidată la Muzeul Național de Artă al României – Spațiile istorice ale Palatului Regal **

19:30 – 21:45 Cină informală a Miniștrilor Comerțului **

Vineri, 22 februarie, 2019

Reuniunea informală a miniștrilor comerțului:

09:00 – 09:45 Accesul în Palatul Parlamentului/ declarații la sosire

09:45 – 10:00 Handshake cu Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat

10:00 – 13:15 Sesiuni de lucru **

13:15 – 13:30 Fotografie de familie

13:30 – 14:45 Dejun de lucru **

14:45 – 15:10 Conferință de presă susținută de Comisarul Malmström și ministrul Oprea

**Aceste evenimente nu sunt deschise pentru mass-media, imagini fiind puse la dispoziție de către organizatori pe site-ul oficial al Președinției României la Consiliul UE.

Reuniunile informale ale miniştrilor constituie o practică uzuală a fiecărei preşedinţii la Consiliul Uniunii Europene, cu scopul de a asigura cadrul adecvat unei reflecţii comune şi un schimb de opinii pe teme de interes la nivel european şi internaţional.

Related posts

Reuniunea informală a miniștrilor responsabili cu Politica de Coeziune, 12 aprilie 2019, București

Alexandru Stefan

Miniștrii responsabili cu dezvoltarea urbană din statele membre ale UE au adoptat Declaraţia de la Bucureşti – „Către un cadru comun pentru dezvoltare urbană în Uniunea Europeană“

Iulian Anghel

Participarea ministrului delegat pentru afaceri europene, George Ciamba, la Conferința ”Annual Industry Days”

Iulian Anghel