5.4 C
Bucharest
7 decembrie 2022
Energie Mediu Știri

Soluții pentru o Europă 2050 fără emisii de carbon: contribuția tehnologiilor cu emisii reduse de carbon

În contextul deținerii de către România a Președinției Consiliului Uniunii Europene, Ministerul Energiei, în colaborare cu Forumul Atomic European (FORATOM) și Forumul Atomic Român (ROMATOM), a organizat Conferința „Soluții pentru o Europă 2050 fără emisii de carbon: contribuția tehnologiilor cu emisii reduse de carbon”.

Evenimentul desfășurat la sediul Reprezentanței Permanente a României la Uniunea Europeană din Bruxelles a creat o reală platformă de dezbateri privind provocările sistemului energetic european, respectiv tranziția către decarbonarea sectorului energetic din Uniunea Europeană.

Conferința a fost deschisă de ministrul Energiei, Anton Anton și de Comisarul european pentru Politici Climatice și Energie, Miguel Arias Cañete.

Ministrul Anton Anton a subliniat că: „traversăm un moment crucial în care avem o mare responsabilitate în fața cetățenilor noștri, față de care trebuie să luăm decizii clare, predictibile și inteligente pentru dezvoltarea sistemului energetic european. În tot acest proces trebuie să  avem în vedere asigurarea securității energetice, suportabilitatea costurilor pentru populație, dezvoltarea socială și economică a Statelor Membre și responsabilitatea față de mediu. De aceea, pentru a răspunde acestor provocări și pentru a atinge țintele stabilite de Uniunea Europeană privind decarbonarea, avem nevoie de toate formele de tehnologii curate. Energia nucleară, recunoscută la nivel global ca sursă de energie cu emisii reduse, poate contribui deopotrivă la asigurarea securității energetice și combaterea schimbărilor climatice.

La rândul său, Miguel Arias Cañete, Comisar pentru Politici Climatice și Energie, a prezentat Strategia Comisiei Europene pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră din UE, în contextul obiectivelor stabilite prin Acordul de la Paris. Comisarul a precizat că una dintre provocările viitoare va fi identificarea acelor solutii care vor conduce la transformarea sistemului energetic către decarbonare, în condițiile creșterii competitivității economice si creării de noi locuri de munca.

În același timp, Miguel Arias Cañete a spus că dezvoltarea si implementarea noilor tehnologii necesită o atenție deosebită întrucât, pentru atingerea obiectivelor ambițioase in domeniul energiei si mediului, este nevoie de o tranziție cât mai suportabilă pentru consumatorii europeni.

Evenimentul Președinției României la Consiliul European UE a reunit zeci de reprezentanți ai diferitelor sectoare de producție a energiei electrice cu emisii reduse de carbon (nucleară, eoliană și hidro), precum și reprezentanți ai marilor consumatori de energie (Federația Internațională a Consumatorilor Industriali de Energie).

Related posts

Grupul de lucru AELS, discuții privind finalizarea acordului de asociere cu Andorra, Monaco și San Marino

Iulian Anghel

Consiliul Agricultură și Pescuit – președinția română își va prezenta prioritățile politice și programul de lucru

Alexandru Stefan

Consiliul definește principiile și prioritățile pentru viitorul sistemelor energetice în cadrul uniunii energetice

Iulian Anghel